Den politiske vold er ikke vokset

Der er ikke flere konflikter i det politisk ekstremistiske miljø end tidligere. PET's ændrede fokus får det bare til at se sådan ud, mener ekspert.

Der er ikke flere konflikter i det politisk ekstremistiske miljø end tidligere. (Foto: Morten Bergholt © DR)

Der er ikke noget dramatisk nyt under solen i forhold til konflikter mellem højre- og venstreekstremister.

Det mener René Karpantschof, der er historiker og ph.d. studerende fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

Men ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har der i de senere år været flere konfrontationer mellem personer og grupper i det, som PET betegner som "det højre- og venstreekstremistiske miljø" i Danmark.

Bredt sig lokalt

PET og politiet anholdt søndag folk fra den ekstreme venstrefløj i København og foretog ransagninger, hvorefter en ledende figur i venstrefløjsgruppen Antifascistisk Aktion er varetægtsfængslet i 24 dage.

- I kraft af en ændret terrorlovgivning og ændret fokus på radikalisering indadtil i landet har PET's opgaver også ændret sig. Man griber nu fat i nogle ting, som man for tyve år siden ikke ville agere aktivt og operationelt i forhold til som efterretningstjeneste, siger René Karpantschof.

Han mener dog godt, at man kan tale om en konflikt, der har bredt sig en smule på lokalt plan forskellige steder i landet.

- De senere år er konflikten eskaleret en smule i blandt andet Århus, fordi det er lykkes et højrefløjsmiljø at skabe sig plads i gaderne. Det kommer der så reaktioner mod, forklarer René Karpantschof.

Får ikke alarmklokkkerne til at ringe

Under PET's ransagninger blev der beslaglagt en server med personfølsomme oplysninger om personer med tilknytning til den politiske højrefløj, herunder politiske partier og organisationer samt flere politikere.

Men det behøver dog ikke at få alarmklokkerne til at ringe, mener René Karpantschof. Det har ikke nødvendigvis direkte sammenhæng med noget organiseret vold.

- Meget af det bliver brugt til journalistisk aktivitet, hvor man afdækker hinanden og skriver om det i blade, hvilket sådan set er fuldt lovligt. Men det kan så godt glide over i tilsvining og intimidering, siger René Karpantschof.

Facebook
Twitter