Den rådne banan er ikke så rådden længere

Medierne bruger ikke så negative ord om landdistrikterne som tidligere. Borgerne har selv påvirket den tendens, tror en forsker.

Medierne bruger ikke så negative ord om landdistrikterne som tidligere. Borgerne har selv påvirket den tendens, tror en forsker. (© Version2)

Den rådne banan er blevet mindre rådden. Medierne taler nu pænere om landdistrikterne end tidligere.

Gunnar Lind fra Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet har tjekket de seneste fem års landsdækkende aviser.

Hvor ord som Udkantsdanmark og Den Rådne Banan toppede i 2010, er de ord i dag næsten halveret i avisernes spalter.

Borgerne bliver kede af det

Også når alle andre medier tælles med, viser det sig, at vi bruger knap så mange negative ord om landdistrikterne som tidligere.

- Som borger i et yderområde bliver man også ked af høre de negative ord, for det er ikke virkeligheden, siger Orla Lauridsen fra Ulfborg i Vestjylland til DR Midt-Vest.

- Men det, der har et negativt præg, har det med at sætte sig på tingene, mener han.

Der foregår en masse sunde ting

Gunner Lind tror, at de, der bor på landet, selv har været med til at viske udtrykket ud.

- Det er ikke en rådden banan. Der foregår faktisk en masse sunde ting i områderne, både når det handler om erhvervsudvikling og om kulturelle aktiviteter. Det sort-hvide billede er blevet taget af bordet.

- Og faktisk gør det en forskel, hvad vi kalder tingene, mener minister for By -, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen.

Det betyder noget, hvordan vi "brander"

- Ingen vil flytte ud til en rådden banan eller steder, hvor det bor sociale nomader. Så det betyder noget, hvordan vi "brander" tingene, siger han.

Nikoline Mogensen fra Ulfborg har et oplagt alternativ til de rådne bananer. Hun mener, vi skal kalde det, hvad det er, nemlig Vestjylland. Hvor svært kan det være?

I 2010 brugte medierne ordet Udkantsdanmark over 10.000 gange. Sidste år blev det brugt knap 6000 gange.

Facebook
Twitter