Den slemme kurve og tre andre vigtige ting fra aftenens pressemøde

Forsøg at fremrykke dit tredje stik, og husk at du stadig kan julehygge i det private.

På pressemødet havde Henrik Ullum igen i dag taget en graf med, som viser, hvordan det kan gå med indlæggelserne for omikronvarianten. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Multitaskede du, imens statsminister Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde om coronasituationen, eller fik du bare kun hørt det sporadisk, da de nye restriktioner blev indført?

Så kan du gense fire af de vigtigste nedslag her.

1

Dagens graf viser et 'rigtig rigtig ubehageligt niveau'

Endnu engang kunne Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, hive en graf frem, der viste, hvorfor det netop er så bekymrende, at omikronvarianten spreder sig.

Denne gang gav planchen et billede af udviklingen i indlæggelser for både delta- og omikronvarianten. Den blå graf illustrerede, at indlæggelserne ved deltavarianten er nogenlunde stabile.

Og så var der den røde graf, som viste, at omikronvarianten godt nok ligger under nu.

- Men fordi den kommer ind i eksponentiel vækst, vil antallet gøre, at den over tid risikerer at komme op i et rigtig, rigtig ubehageligt niveau, og det er det, der gør, at vi reagerer, fortalte han.

Den eksponentielle vækst kan altså betyde, at man får et "kæmpe problem". Han oplyste, at der er seks indlagte med omikronsmitte, som det ser ud nu.

2

Der bliver lovet hjælpepakker til ramte

Firmajulefrokosten bør aflyses, nattelivet skal lukke ved midnat, og vi skal til at bruge mundbind på restauranterne. Det er nogle af de nye tiltag, som betyder, at virksomheder og andre bliver ramt hårdt.

Og til dem, det går ud over, lovede erhvervsminister Simon Kollerup (S) hjælpepakker.

- Der er ikke nogen tvivl om, at restriktionerne vil få betydning for virksomheder og lønmodtagere - særligt i enkelte brancher.

Det er barer, natklubber og firmaerne, der leverer julemad og musik til julefrokosten.

- Denne gang vil vi også have et særligt fokus på dem, der har deres primære omsætning i julemåneden.

Næste skridt er derfor at gå i dialog med Folketingets partier om at få etableret de nødvendige hjælpepakker.

3

Aflys firmajulefrokosten, men ikke julehyggen

Det ser ud til, at du må snuppe sildemadden og snapsen derhjemme i år. For på pressemødet opfordrede Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, kraftigt til, at virksomheder og arbejdspladser - både private og offentlige - aflyser større arrangementer herunder julefrokoster.

- Jeg kommer til at fortælle medarbejderne i Sundhedsstyrelsen, at for andet år i træk kan vi ikke holde julefrokost, sagde Søren Brostrøm, hvorefter anbefalingen lød, at andre bør gøre det samme.

- Men mindre private arrangementer i ens eget hjem kan man godt holde, sagde han yderligere.

Så længe du er ekstra opmærksom på de smitteforebyggende råd, når der skal julehygges.

4

Fremryk tredje stik, hvis du allerede har bestilt tid

Er du en af dem, der har reserveret tid til en tredje coronavaccine, men står til først at kunne komme til om et par uger, er meldingen, at du skal gå ind og forsøge at genbooke din tid.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen på pressemødet.

- Det gælder i alle regioner. Der er ledige tider til vacciner, så har du booket, så forsøg at få det fremrykket, sagde hun.