Den store genåbning af Danmark stryger afsted: Hvad bliver åbnet hvornår?

Regeringen og Folketingets partier er nået til enighed om en aftale, der fremskynder åbningen af Danmark.

Der har været stille i gader og stræder, siden store dele af det danske samfund blev lukket ned den 11. marts for at forhindre smittespredning.

Midt i april slog skoler og dagtilbud dørene op for nogle grupper af børn, og den 7. maj blev regeringen og Folketingets partier enige om en plan for de næste faser af genåbningen. Den plan er allerede begyndt at skride, efter at Folketinget i går landede en ny aftale om en mellemfase - nemlig fase 2,5.

Få overblikket over de tre (og en halv) faser her.

Fase 2

Den 7. maj blev planen for fase 2 præsenteret. Her kom det frem, at blandt andet caféer, restauranter, storcentre, elitesport, efterskoler og biblioteker kan begynde at åbne fra på mandag eller den 18. maj.

Kritiske offentlige institutioner som forsvar, politi, socialområdet, tilsyn og andre skal i gang igen.

Butikker og storcentre fik ligesom det udendørs idræts- og foreningsliv lov at åbne fra 11. maj. Resten fik lov at åbne fra i mandags.

Fase 2,5

Statsminister Mette Frederiksen (S) øjnede allerede i starten af fase 2 en mulighed for yderligere genåbning. Under ti timer lange forhandlinger onsdag 20. maj blev Folketingets partier enige om, hvem der kunne få lov at åbne tidligere end planlagt.

Det betyder, at nogle får lov at åbne fra dags dato:

 • Museer

 • Teatre

 • Kunsthaller

 • Biografer

 • Akvarier

 • Zoologiske haver og botaniske anlæg

Fra mandag står døren til Danmark også lidt mere på klem. Den danske grænse vil som udgangspunkt stadig være lukket, men partierne er blevet enige om at udvide listen over såkaldte "anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark".

Det betyder, at personer med fast ophold i de øvrige nordiske lande og Tyskland kan rejse ind i landet. Det er, hvis de eksempelvis er sommerhusejere i Danmark eller har en dansk kæreste, forlovet eller bedsteforælder.

Derudover får forretningsfolk også lov at rejse ind i landet og ud af landet.

Den 27. maj bliver der åbnet endnu mere. Det gælder for:

 • Elever på første og andet år på landets gymnasiale uddannelser får lov at komme tilbage i klasselokalerne.

 • Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Nordjylland åbner for fysik tilstedeværelse.

 • Sprogcentre og voksenskoler må slå dørene op.

 • Forlystelsesparker må igen byde gæster velkomne.

Fase 3

Med fase 2,5 er genåbningens fase 3 barberet godt ned. Fasen går i gang den 8. juni, og fra det tidspunkt vil regeringen som udgangspunkt begynde at ændre på forsamlingsforbuddet.

I første omgang vil grænsen blive hævet til 30 eller 50 personer i stedet for de nuværende 10 personer.

Samtidig er der en række indendørs idrætsaktiviteter - som håndbold, fodbold og badminton - der kan blive genoptaget. Det gælder ikke fitnesscentre, som er en del af fase 4.

Fase 4

Fase 4 begynder at træde i kraft i starten af august. Følgende ting vil åbne:

 • Alle øvrige uddannelser.

 • Diskoteker, spillesteder og natteliv

 • Fitnesscentre, badelande, legelande og svømmehaller.

 • Forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende hvor der er flere end 500 personer tilstede, fastholdes til minimum 31. august, står der i planen.

Der er stadig ikke taget en beslutning om, hvornår grænserne igen bliver åbnet. I aftalen mellem Folketingets partier står der, at der vil blive meldt noget ud inden 1. juni.

Artiklen er først udgivet den 7. maj. Den er opdateret med seneste oplysninger om fae 2,5 den 21. maj.

Artiklen er blevet opdateret med planerne for fase 3 og 4 af genåbningen, efter de er blevet offentliggjort i dag, fredag.

I en tidligere version af artiklen fremgik det, at biblioteker åbner 11. maj. De må først åbne den 18. maj. Det fremgik desuden, at fase 4 træder i kraft i midten af august. Det er nu rettet til starten af august.