Den store generalprøve: Vaccinationscentre stresstestes i hele Danmark

Op mod 36.000 danskere forventes at få et stik i dag.

I dag skal regionerne trykteste deres vaccinationscentre for at se, om de kan klare et større pres end normalt. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der bliver tryk på vaccinationerne mod coronavirus i dag.

Vaccinationscentrene landet over skal stresstestes, og derfor bliver de udsat for det hidtil største rykind af borgere.

Op mod 36.000 borgere skal have et stik i dag. På Fyn betyder det, at 4.000 personer skal vaccineres i Svendborg og i Odense, hvor ledende overlæge Sigurd Broesby-Olsen fra Odense Universitetshospital er ansvarlig for indsatsen:

- Det er en stor generalprøve i den forstand, at vi skal teste, at vi er klar, når der kommer mange vacciner til Danmark. I Odense alene skal vi have 2.500 personer igennem i dag. Det er mange vacciner, men vi har kapacitet til det, siger han.

I Odense er alt ifølge overlægen planlagt ned til mindste detalje. Hjemmeværnet møder op for at afvikle trafikken, og pensionerede læger og sygeplejersker - sågar tandlæger - står klar til at vaccinere borgerne.

Det er regeringens ønske at lave et forsøg på den store skala, hvor man vaccinerer så mange som muligt på én dag.

Det skal gøre os klar til foråret, hvor vi efter planen skal vaccinere 100.000 borgere om dagen, men har et mål om at kunne give et stik til helt op mod 400.000 om dagen.

De rigtig store leverancer af vacciner lander først i Danmark i begyndelsen af april.

100 i timen

I Horsens er åbningstiden på vaccinationscentret i dag udvidet til 12 timer, og målet er at stikke 100 borgere i timen. Formålet med tryktesten er at spotte mulige flaskehalse, fortæller vaccinationscentrets leder, Kirsten Lysdahl.

- Vi er da spændte og har gjort os mange overvejelser, men vi har prøvet det af i noget tid. Vi har vaccineret 70 i timen, og nu skal vi prøve 100 i timen.

- Vi kan blandt andet bruge det her forsøg til at se, om der er noget i vores setup, der skal forfines. Det kan være, vi skal udvide nogle områder, så folk ikke står for tæt, siger Kirsten Lysdahl.

På vaccinationscentrene i Herning og Holstebro er alt booket forud for i dag - her skal henholdsvis 1.400 og 750 vaccineres, siger leder af vaccinationsenheden, Dagny Kloster.

- Vi har haft flere dage, hvor vi har vaccineret 600, så vi er på vej deropad. Derfor føler vi os også vældig klar. I dag har vi åbent fra kl. 9 til 20, hvor vi indtil nu kun har haft åbent fra kl. 9 til 15:30.

- Der kan opstå flaskehalse af forskellig art. Det er meget forskellige mennesker, der kommer til vaccination. Nogen har brug for lidt ekstra tid til at komme igennem. Det er klart, at er man 85 år og bruger rollator, skal man have mere tid. Det tager vi hensyn til, siger Dagny Kloster.

Hun forventer, at "deltagerne" i generalprøven bliver en blanding af ældre borgere og kommunalt frontpersonale.

Booking frustrerer

Forsøget med at vaccinere mange borgere samme dag kommer på et tidspunkt, hvor frustrationerne over bookingsystemet vokser.

Bookingsystemet kræver, at man har fået en invitation i e-Boks og derefter logger ind med sit NemID - og at man så jævnligt tjekker og springer til, som var det bestilling af koncertbilletter. Det har de færreste borgere over 85 år prøvet før, lyder kritikken.

Det frustrerer også mange, at dage uden ledige tider ikke er blokeret, som når man for eksempel booker en færgetur. Derfor ender mange borgere med at trykke sig ind på 30, 40 eller måske 50 forskellige dage uden gevinst.

I alle de fem regioner melder de, at samtlige tider, der var til rådighed i dag, er booket. Derfor spiller selve bookingen ingen rolle under generalprøven, men i Region Syddanmark erkender koncerndirektør Kurt Espersen, at der stadig er problemer med den del.

- Alle de personer, der skal vaccineres i dag, er booket i systemet på den rigtige måde. Tiderne er lagt ud på den rigtige måde, men overordnet set har vi ikke helt styr på at bestille både første og anden tid samtidig. Det arbejder vi meget intenst på at få løst, siger han.

I Region Syddanmark vaccinerer de i øjeblikket omkring 2-3.000 personer om dagen på deres syv centre. I dag skal de op og vaccinere 9.000.

- Jeg er meget spændt, men har en stor forventning om, at vi nok skal klare det. Vi har rigtig gode medarbjdere og ledere til at styre det her. Men der vil nok komme nogle justeringer, vi skal se på, siger Kurt Espersen.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview og forklare yderligere om dagens forsøg. DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, men det har ikke været muligt.

FacebookTwitter