Der blev tændt lys for at mindes Mia Skadhauge Stevn - og for at signalere at 'nok er nok'

I både København, Aarhus, Aalborg og Vejle samledes folk for at mindes ofre for kvindedrab.

Overalt i landet blev der gået fakkeloptog og tændt lys for Mia Skadhauge Stevn og andre ofre for kvindedrab. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Over hele landet blev der holdt i hånden, gået optog og tændt lys for Mia Skadhauge Stevn, der i går blev erklæret død, og som politiet formoder er blevet slået ihjel, efter at hun forsvandt efter en bytur i Aalborg sidste weekend.

I både København, Aarhus, Vejle og Aalborg mødtes flere hundrede danskere for at mindes hende og alle andre kvinder, der er blevet slået ihjel af mænd. Og for at protestere mod vold og drab på kvinder.

I København var det Frederikke Bencke, der havde taget initiativ til et fakkeloptog fra Christiansborgs slotsplads til Trafik-og Ligestillingsministeriet. Hun føler, der er et stort kollektivt behov for at mødes og være sammen om både sorgen og vreden.

- Det er jo en slags modstand, men det er også en måde at prøve at være i noget der er så uforståeligt.

- Det er en ung kvinde, der er blevet slået ihjel. En mand har dræbt en kvinde, fordi hun er en kvinde. Det er voldsomt, og det er noget, vi også er nødt til at stå ansigt til ansigt med. Det er en erkendelse af, at vores samfund har fejlet, siger hun.

Herunder fortæller Frederikke Bencke om, hvorfor hun mener, aftenens mindehøjtideligheder er vigtige.

'Der skal ske en kulturændring'

Nogle af dem der deltog i mindehøjtidligheden i København er Mille Gimrese og Andrea Mirabencke. De var i høj grad mødt op for at sende et signal til politikerne om, at vold, overgreb og drab på kvinder er et strukturelt problem, som de mener, der skal handles på nu.

- Jeg vil gerne have, at vi får en meget vigtig samtale om, at der skal ske en kulturændring.

- Der er nok kvinder, der er døde, hvor mange skal der til, for at vi kan snakke om, at kvinder dør, og at det er mænd, der slår dem ihjel?, spørger Mille Gimrese.

Andrea Mirabencke tilføjer, at det er vigtigt, at der kommer mere fokus på den victimblaming kvinder bliver udsat for.

- Nok er nok, understreger hun.

I vejle gik de i fakkeloptog for at mindes både Mia Skadhauge Stevn og Oliver Ibæk Lund. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

'Jeg ville aldrig tage alene hjem'

Christiansborgs Slotsplads var også Anette Stenberg mødt op sammen med blandt andre sin datter Madeline Stenberg Williams. De håber begge, at det store fremmøde vil fange politikernes opmærksomhed.

- Jeg håber, at fordi der er så mange, der støtter op – både her og på de sociale medier - at vi så får skabt et pres, så det bliver prioriteret fra politisk side, fortalte Anette Stenberg.

Hendes datter, der til daglig går i 3.g, tilføjede, at hun i høj grad kender til at være utryg, når hun bevæger sig rundt alene, når det er mørkt.

- Som kvinde oplever jeg det også. Jeg ville aldrig tage alene hjem, fordi der er den her frygt for enten at blive voldtaget eller udsat for overgreb. Det er noget, vi skal ændre i vores samfund, forklarede Madeline Stenberg Williams.

Mange af dem, der deltog i aftenens mindehøjtideligheder, gjorde det også for at demonstrere mod vold og overgreb begået mod kvinder. Her er folk samlet i Vejle. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

I Vejle stod Helle Vesterager Jespersen bag et fakkeloptog for at mindes både Mia Skadhauge Stevn og Oliver Ibæk Lund, der også mistede livet for nylig i en ulykke i Aalborg.

Helle mistede selv sin datter, den 24-årige Louisa Vesterager Jespersen, da hun blev dræbt af tre mænd under en rejse til Marrokko i 2018.

- Jeg synes, vi skal have mere fokus på, at vi bør gøre noget mere for ofrene og dem, der mister på en tragisk måde, sagde hun blandt andet fra talerstolen til de mange fremmødte.

Der er skabt momentum

Initiativtageren i København, Frederikke Bencke, tror, at den tragiske sag med det formodede drab på Mia skadhauge Stevn har skabt en form for momentum, fordi det er en sag, som alle taler om. Derfor er det vigtigt, at vi også bruger mindehøjtidelighederne til at skabe en samtale om vores samfundsstrukturer, argumenterer hun.

- Vi vil gerne have, at der bliver taget hånd om det her politisk. At det bliver taget alvorligt, at der bliver afsat ressourcer til kortlægning, redegørelser og uddannelse.

- Vi lever i et samfund der har så store udfordringer på ligestillingsfronten. Vi halter totalt efter vores nordiske naboer. Vi har et meget stort arbejde foran os, siger hun.

Ligestillingsminister Trine Bramsen (S), der også selv deltog i mindeoptoget i København, annoncerede fredag, at regeringen har besluttet at lavet en handleplan, der skal gøre op med partnerdrab og "umotiverede mord på kvinder". Forslaget bakkes op af et flertal i Folketinget.