Der bliver travlt på testcentrene i dag: 'Det bliver formentlig ny rekord'

I morgen kan man komme til frisøren - men det kræver et friskt testresultat.

Rigtig mange danskere kommer til at få en vatpind i næsen eller halsen i dag. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Frisører, massører, tatovører og andre såkaldte liberale erhverv åbner igen i morgen i de fleste af landets kommuner. Og samtidig får flere børn og unge mulighed for igen at møde fysisk op i skole.

Mange glæder sig til at få klippet de corona-lange frisurer eller se klassekammeraterne, men det kræver et stop på vejen inden.

Er man ikke vaccineret eller tidligere smittet, skal man nemlig kunne fremvise en negativ test, der er højst 72 timer gammel, i det såkaldte coronapas, hvis man vil til frisøren. Og skoleelever opfordres også til at blive testet jævnligt.

Derfor bliver der travlt på landets mange testcentre i dag, hvor man forventer rigtig, rigtig mange mennesker.

- Det bliver formentlig ny rekord i antallet af test. Op mod jul var der nogle store testdage, men det her bliver endnu større, siger Jacob Bertramsen, der er kontorchef for sundhedsplanlægning i Region Nordjylland.

Han fortæller, at alle tider til de såkaldte PCR-test - dem, man får taget i halsen - allerede er booket i hele Nordjylland. Samtlige 18.000 tider til test er blevet revet væk, og derfor er det i stedet kun muligt at få taget en kviktest.

Dobbelt op på kviktest

Andre regioner melder også alt optaget til pcr-test, mens det nogle steder er muligt at booke enkelte tider i dag.

Derfor forventer udbyderne af kviktest som Falck og Carelink da også, at de får rigtig mange mennesker gennem deres teststeder i dag.

- Vi forventer en enorm stor travlhed. Vi regner med at teste cirka dobbelt så mange som normalt, siger Brian Rosenberg, der er administrerende direktør i Carelink.

Han regner med, at så mange vil lade sig teste, at man nok skal forberede sig på at stå ude i det kølige forårsvejr.

- Tag noget varmt tøj på, for der kan godt være kø der, hvor man kommer hen. Der kan være steder, hvor der både er en og halvanden times kø, siger han.

En af dem, der fra morgenstunden var troppet op for at blive testet på et testcenter i Holstebro, var pensionist Ester Sagen.

Ester Sagen glæder sig til at komme til frisøren.

Hun skulle bruge en test i dag, fordi hun skal til genoptræning i morgen.

- Og så skal jeg klippes på onsdag, det trænger jeg til, griner hun.

Flere af regionerne melder om, at de i forbindelse med påsken har øget kapaciteten, så der kan testes flere. Og sådan vil det fortsætte i de kommende uger, hvor jævnlige test for mange mennesker vil blive adgangsbilletten til en lang række ting.

coronasmitte.dk kan du se, hvor du kan blive testet for coronavirus. Du kan også se, om det er et teststed, hvor du skal bestille tid på forhånd, eller om du bare kan møde op.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk