3F Transport og Dansk Industri er blevet enige om en overenskomstaftale for de kommende to år.
Siden tirsdag har de to parter forhandlet intensivt i Industriens Hus i København.
3F Transport har knap 50.000 medlemmer og dækker chauffører, lagerarbejdere, reddere, havnearbejdere, fiskere, sømænd, bude og ansatte på vaskerier.
Aftalen kommer, efter at der i går blev indgået en aftale for butiksansatte og på finansområdet.
Detaljerne i overenskomsten på transportområdet bliver præsenteret klokken 11.
DR sender pressemødet live på dr.dk og DRTV.
Strømpil for over 150.000 ansattes løn
Her kan mange med god grund kigge interesseret med. Aftalen er nemlig ikke kun vigtig for de cirka 50.000 transportansatte.
Deres overenskomst giver nemlig et billede af, hvordan lønudviklingen bliver for de 170.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked, der modtager det, man definerer som normalløn, forklarer Katrine Overgaard Eilsø, som er erhvervsredaktør i DR.
- Den her aftale er strømpil for normallønsområdet - ligesom industriens forlig danner grundlag for alt indenfor minimallønsområdet, siger hun.
Normalløn betyder, at hele lønnen bliver aftalt i overenskomsten.
Med aftalen på transportområdet fastsættes de ansattes løn, og der dermed ikke efterfølgende forhandles en højere lønstigning lokalt. Det samme gælder blandt andet for rengøringspersonale og ansatte i fødevareindustrien.
- De (lønmodtagere på normalløn, red.) kan regne med, at deres løn kommer til at flugte nogenlunde med det, der bliver præsenteret i dag, siger Katrine Overgaard Eilsø.
19-årig chauffør håber på lønstigning
Detaljerne i aftalen er stadig ukendte, men dele af den kommer utvivlsomt til at ligne den overenskomstaftale, der blev indgået på industriens område for halvanden uge siden, forklarer DR's erhvervsredaktør.
- Der vil være mange ting, man direkte kan lave copy-paste på fra det, der blev indgået på industriens område. Men der skal være en bedre lønramme i den her aftale end det, der blev aftalt på industriens område, fordi der i industrien er en lokal lønforhandling i virksomhederne også, siger hun.
Et af fagbevægelsens store ønsker har været en lønstigning, der trods inflation, sikrer, at man som minimum kan bevare reallønnen.
- Man har villet have en kompensation for det lønefterslæb, der har været, og også sikre sig, at man får nok til at kunne købe de samme ting, som man plejer, med de forventninger, der er til prisstigninger, siger DR's erhvervsredaktør.
En af dem, der håber på et lønspring, der batter noget, er den 19-årige lastbilchauffør Emmelie Carlsen fra Hjørring.
- Lønnen som chauffør er ikke noget at ligefrem råbe hurra for - men det kan være, at den bliver det.
- Det er en livsstil og en hobby at være chauffør, men jeg håber stadig på en lille bonus i lønkassen. Når alting stiger, så skal lønnen jo følge med, siger hun.
Opgør med kontrakter uden sikrede timer
En anden ting, man ved 3F Transport har bragt til bordet, er et ønske om et opgør med kontrakter, hvor lønmodtageren ikke er garanteret et bestemt antal timer - såkaldte nultimers-kontrakter, forklarer erhvervsredaktøren.
- Der kunne meget vel ligge noget på nultimers-kontrakter i den aftale, der er blevet indgået i dag, siger Katrine Overgaard Eilsø.
Den slags kontrakter blev der gjort op med for de butiksansatte i den overenskomstaftale, der landede i går mellem HK Handel og Dansk Erhverv.
Mangler du at blive opdateret på, hvordan overenskomstaftaler overhovedet er opstået, og hvordan de hænger sammen? Du kan blive klogere i vores explainer her: