Der er lempelser af restriktionerne i luften, men eksperter trækker i bremsen

- Med så mange smittede, er det ikke smart at løfte på restriktionerne lige nu, siger professor Jan Pravsgaard.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil onsdag i næste uge fremlægge en plan for, hvilke restriktioner der bliver forlænget og lempet. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Regeringen vil efter alt dømme onsdag i næste uge fremlægge en plan for, hvilke restriktioner der forlænges eller ophæves efter 31. januar.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Her står der også, at regeringen forventer at fremlægge en plan for yderligere lempelser af covid-19-restriktionerne.

Spørgsmålet er så bare, hvilke restriktioner der er forsvarlige at ophæve, og hvilke der bør forlænges.

Men faktisk bør man slet ikke lempe på restriktionerne, som smittespredningen ser ud lige nu.

Det mener Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Man kan lempe ud fra en politisk beslutning, men der er ikke meget fagligt belæg for at lempe på restriktionerne på nuværende tidspunkt. Ikke med den smittespredning vi ser lige nu, siger han.

Onsdag blev der registreret 40.626 personer smittet med coronavirus, og det er det højest antal smittede målt i hele coronaperioden.

Og det høje smittetal er lige nu det største problem, siger Hans Jørgen Kolmos.

- Vi har lullet os ind i en lidt sorgløs tilgang, hvor vi udelukkende ser på syge, som bliver indlagt. Problemet nu er altså de høje smittetal. Vi skal huske på, at jo mere smittespredning der sker, jo større er risikoen for at virus muterer – og sagtens i retning af noget, der er værre.

- Der er ingen garanti for, at den næste smitsomme variant er mindre sygdomsfremkaldende end omikronvarianten, tilføjer han.

Jan Pravsgaard, der er professor i immunologi og mikrobiologi ved Københavns Universitet, mener heller ikke, at det er en god ide at lempe restriktionerne lige nu.

- Lige nu skal man tænke sig grundigt om, hvis man vil til at ændre på restriktionerne. Smittetallene stiger, og hvis man ser på Seruminstituttets prognose, så kommer den også til at stige yderligere i den næste uges tid.

- Med så mange smittede, så tror jeg ikke det er smart lige nu at løfte på restriktionerne.

Han ser hellere, at man forlænger de nuværende restriktioner.

- Jeg tror, det er smartere at forlænge restriktionerne, og det er også smart at blive ved med at kalde det en samfundskritisk sygdom, så man har muligheden for at have restriktionerne, siger Jan Pravsgaard.

Uenighed blandt ordfører

Spørger man Per Larsen, der er sundhedspolitisk ordfører for Det Konservative Folkeparti, så deler han ikke eksperternes vurdering.

Han vil modsat have fjernet så mange restriktioner som muligt.

- Vi står et gunstigt sted, hvor covid-19 ikke længere er at betragte som en sundhedskritisk sygdom, så derfor skal vi af med restriktionerne.

Han vil også have fjernet covid-19 som en samfundskritisk sygdom.

- Kriterierne for at det er en samfundskritisk sygdom er, at vores hospitalsvæsen skal være under voldsomt pres, og med det tryk, der er på intensivafdelingerne i øjeblikket, så er det ikke tilfældet, siger han.

For Enhedslistens sundhedsordfører, Peter Hvelplund, er det derimod vigtigt, at man følger de anbefalinger, som sundhedsmyndighederne kommer med.

- Vi skal først se på, hvad epidemikommissionen kommer til at anbefale. Det er vigtigt, at vi her til det sidste lytter til, hvad myndighederne siger, så vi får en sikker og gradvis udfasning.

Han mener, at der stadig kan gå flere uger, før vi kan sige farvel til alle restriktioner.

- I dag havde vi over 40.000 smittede og over 800 indlagte med corona, så vi er ikke helt igennem endnu. Men ser vi to-tre uger frem, står vi et helt andet sted, hvor vi må kunne forvente, at vi kan siger farvel til alle restriktioner, siger Peter Hvelplund.