Der er mangel på psykologer over hele landet - og det kan især gå ud over unge

Da regionerne skulle ansætte psykologer 1. januar, blev langt fra alle ledige stillinger besat, viser opgørelse.

(Foto: © (Illustration) Nicolai Bruun)

Over hele landet står kriseramte folk i kø for at få hjælp. For psykologerne har ventetid. Og samtidig har regionerne svært ved at besætte de ledige psykologstillinger, så flere kan komme til.

Da der sidst blev slået stillinger op, var der 78 ledige over hele landet. Men under halvdelen af dem endte med at være besat af nye psykologer, da praksisserne kunne åbne dørene 1. januar.

Og de tomme praksisser kan være med til at øge ventetiden – endda være med til at nogen går forgæves, når de søger hjælp, vurderer Sonja Breinholst, der er lektor i klinisk børnepsykologi på Københavns Universitet og leder af Center for Angst.

- Det er et problem, for vi ved, at jo længere tid, du går med en lidelse – jo værre bliver den. Hvis du har angst, kan det udvikle sig til, at du får flere angstlidelser. Og desuden stiger risikoen for at udvikle depression, siger hun.

De ledige stillinger slås op to gange om året, og det er ikke kun i den seneste runde, det har været svært at besætte alle ledige pladser, siger fire ud af fem regioner til DR Nyheder.

- Vi oplever en stigende udfordring med at få besat stillingerne, siger Carsten Haugaard Kvist, der er kontorchef for Nære Sundhedstilbud i Region Nordjylland for eksempel.

Og fra regionshuset i Sorø stemmer Region Sjælland i.

- Det har desværre været sådan i flere år, at vi har svært ved at skaffe speciallæger – herunder også psykologer - til vores region. De vil helst bo steder med tættere befolkning, end vi kan tilbyde, siger Susanne Lundvald, der er formand for udvalget for Nær Sundhed i regionen, som står for psykologordningen her.

Udkantsdanmark har størst psykologmangel

Det er især uden for de store byer, at det er svært at finde nok kvalificerede psykologer, peger regionerne på i deres svar til DR Nyheder.

Region Midt og Region Hovedstaden har faktisk fået næsten alle deres opslåede stillinger besat. Men, lyder det fra Region Hovedstaden i en mail fra presseafdelingen:

- Vi oplever i stigende grad udfordringer i nogle områder af regionen, herunder særligt på Bornholm.

Og samtidig er Region Syd og Region Sjælland hårdt ramt.

I Region Syd blev otte ud af 21 opslåede psykologstillinger besat. I Region Sjælland var det kun seks ud af 22 opslåede stillinger, der blev vekslet til en psykolog 1. januar, viser tal fra Dansk Psykolog Forening, som regionerne har bekræftet.

Faktisk var der kun 11 ansøgere til de 22 stillinger i Region Sjælland. Otte af dem var kvalificerede og fik tilbudt en stilling. Men to af dem hoppede fra i sidste øjeblik, fordi de også var blevet tilbudt en stilling i København, som de hellere ville have, fortæller udvalgsformand Susanne Lundvald.

Og det frustrerer hende.

- Det betyder, vi har længere ventetider, siger hun.

For en del unge angst- eller depressionsramte kan det endda betyde, at der slet ikke er nogen hjælp at få i regionen.

Hvis ikke der havde været rekrutteringsproblemer, så ville langt flere unge kunne få hjælp i løbet af 2022. Der er nemlig et loft over, hvor mange penge psykologerne må bruge i løbet af et år på at behandle unge, som har ret til gratis psykologhjælp. Loftet svarer til, at hver psykolog kan behandle højst 13 unge. Og med 16 ubesatte stillinger er der omkring 200, der ikke vil kunne få en tid.

- Det er ikke i orden. Det kan være med til, at de udsatte kommer til at kæmpe med deres diagnoser. Og jeg er bekymret for, at især de unge så ikke kommer ordentligt i gang med livet, siger Susanne Lundvald.

Og der er næppe nogen tvivl om, at der er unge med behov for psykologhjælp, som ikke får det, siger Sonja Breinholst.

- Vi ved, at hver fjerde unge midt i tyverne på et tidspunkt har haft en angstdiagnose. I min klinik behandler vi nogle af dem, der er gået forgæves tidligere. Og hele den her debat handler jo om, at mange ikke får hjælp i tide.

Sådan plejer det ikke at være

Selvom flere regioner altså oplever stigende udfordringer med at få afsat de ledige pladser, så er problemets omfang efter seneste ansættelsesrunde usædvanligt, lyder det fra Dansk Psykolog Forening, som repræsenterer psykologerne.

- Det plejer ikke at være svært at ansætte psykologer. Men der er et generationsskifte i gang. En hel del ældre psykologer er gået på pension, og derfor er der lige nu mange flere ledige psykologstillinger, end der plejer at være, siger Dea Seidenfaden.  

Heller ikke Danske Regioner, som står for psykologordningen, vurderer, at det her problem har dybe rødder. Men der er et problem med at få ansat nok psykologer i de mindre byer, erkender Danske Regioners formand, Anders Kühnau.

- Det er et samfundsproblem, som vi ikke kan løse alene. Men i Danske Regioner vil vi gøre, hvad vi kan, for at tale stillingerne op. Og sammen med Dansk Psykolog Forening er vi ved at undersøge, om vi kan lave nogle dispensationsordninger i de særligt udsatte områder.

De vil for eksempel kigge på, om de eksisterende psykologer på en eller anden måde kan tage flere klienter, så længe der er tomme praksisser.

Region Sjælland vil også undersøge, hvad de kan gøre lokalt ved problemet her.

- Måske er vi nødt til at bruge nogle af de samme lokkemidler, som vi har tilbudt praktiserende læger for at lokke dem til regionen og ikke mindst fastholde dem, siger Susanne Lundvald, der nu vil undersøge præcist, hvad der skal til.

Problemet skal undersøges

Og der er behov for at finde ud af, hvorfor psykologstillingerne ikke kan afsættes lige nu. Ikke kun i Region Sjælland, men i hele landet, lyder det fra politikerne på Christiansborg.

- Hvis der er så mange pladser i udbud, hvorfor bliver de så ikke besat, spørger Trine Torp, der er social- og sundhedsordfører i SF.

Det spørgsmål stiller hun videre, mens Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann, mener, det er regeringens ansvar at fikse den psykologmangel, der har ramt, samtidig med at der er indført gratis psykologhjælp til unge.

- Det undrer mig, at regeringen ikke allerede har undersøgt, om behovet for psykologer og antallet af psykologer hænger sammen.

Den kritik ønsker sundhedsminister Magnus Heunicke ikke at svare direkte på, men i en mail skriver han, at ministeriet er i dialog med regionerne og Dansk Psykolog Forening, som har ansvaret for at skabe nogle funktionelle rammer for psykologbehandling betalt af det offentlige.