Der er nok affald til alle

Der er et stort potentiale blandt os til samle affald i vores boligområder. Det viser tre forsøg fra tre forskellige boligkvarterer.

Frivillige beboere samlet affald og holder deres boligkvarter rene for affald. Hold Danmark Rent leverer blandt andet handsker og gule veste. (Foto: Helle Moos © Helle Moos)

Boligforeninger, grundejerforeninger og andre kan i dag få tips, tricks og redskaber til at holde deres kvarter fri for henkastet affald.

Organisationen Hold Danmark Rent holder nemlig en stor videnskonference, hvor de deler erfaringer fra tre vellykkede pilotprojekter med at samle affald.

Projekterne i "Vores kvarter" har siden efteråret kørt på Nørrebro, i Ballerup og Herstedøster med masser af frivillige beboere, der har samlet affald smidt på fortov og de grønne områder.

Erfaringer fra pilotprojektet er, at det både socialt og praktisk er godt med frivillige til at samle affald. Det siger direktør i Hold Danmark Rent, Anne Holm Hansen til DR nyheder.

- Når du er sammen med de andre fra kvarteret, skaber det en fælles glæde at holde områderne fri for affald. Det giver glæde, og du tager samtidig ansvar i dit område.

- Det er lidt svært som nabo at smide affald, når du ser andre naboer og genboer gå og samle affaldet op.

Affald til alle

- Der er affald nok til alle, og vi vil gerne, at vores boligkvarter ikke flyder med affald, fortsætter direktøren umiddebart inden, konferencen begynder.

Beboerne i de tre områder har været med til at præge den værktøjskasse, hvor andre boligområder nu kan hente inspiration.

Værktøjskassen er kogt ned fra 70 til tre sider. Den er en praktisk guide til at komme i gang og få opmærksomhed på indsamlingsdagene.

- Det er beboernes input, der har fået mindsket antallet af sider, tilføjer Anne Holm Hansen.

Beboere skal tage ansvar for eget kvarter

"Vores Kvarter" går ud på at få beboerne til at blive en del af løsningen og dermed tage ansvar for deres eget kvarter.

Det sker blandt andet med en opsamlingsdag. Hold Danmark Rent hjælper med plakater, postkort og andet til at få engageret beboerne. Organisationen leverer også veste, plastichandsker og affaldssnappere.

Udover at fortælle om "Vores Kvarter" på konferencen, har Hold Danmark Rent også inviteret en række oplægsholdere.

Blandt andet vil ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen snakke om vigtigheden af de frivilliges arbejde, organisationen Keep Britain Tidy vil tale om deres erfaringer med arbejde i boligkvarterer, og deltagere fra pilotprojektet "Vores Kvarter" vil dele ud af deres erfaringer.

Vi vil gerne rydde op

Der er et stort potentiale blandt danskerne til selv at gøre noget ved problemet med henkastet affald.

Vi ved, at selv én dags oprydning har en langsigtet virkning. Undersøgelser viser, at ligger der skrald i forvejen, kommer der hurtigt mere til, men fremstår området pænt, er det sværere at være den første til at smide.

Derfor vil Hold Danmark Rent gerne nå de personer, som enten selv er ildsjæle, eller som tror eller ved, at de har nogle af slagsen i deres kvarter.

Facebook
Twitter