Der er udstedt afbrændingsforbud på Bornholm

En knastør start på sommeren resulterer nu i årets første afbrændingsforbud.

Her er det tørkeramt jord ved Køge. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Sommeren er startet hedt ud, og tørken har bredt sig over hele landet.

Det har nu ført til et afbrændingsforbud på Bornholm, har øens beredskab netop meldt ud.

- På grund af den seneste tids mange dage med høj varme og ingen regn befinder Bornholm sig nu på det niveau i det såkaldte tørkeindex og Brandfare.dk, hvor vi ser nødt til at indføre afbrændingsforbud, skriver Bornholms Brandvæsen i en pressemeddelelse.

Afbrændingsforbuddet betyder blandt andet, at det er forbudt at tænde bål eller ildsteder, bruge ukrudtsbrændere og at afbrænde haveaffald på marker.

Forbuddet mod åben ild gælder på Bornholm fra på lørdag den 10. juni klokken 08.00.

Det er en kombination af varme, tørke og blæst, der fører til foruddet. Det fortæller Beredskabschef på Bornholm, Louise Lyng Bojesen.

- Når vi indfører afbrændingsforbud har det selvfølgelig nogle vidtrækkende konsekvenser for borgerne og vores virksomheder, siger hun.

- Som borger skal man være ekstra opmærsom på, dels hvor man ryger, og også omkring brug af grill og i det hele taget bål hjemme i haven.

Tørke i hele Danmark

Det er ikke udelukkende solskinsøens landmænd og bornholmske bålentusiaster, der lider under tørken.

Risikoen for brand er stigende, og udsigten til at synge fællessang om bålet til Sankt Hans er i fare.

Tirsdag advarede Politiet og Bredskabsstyrelsen mod brug af åben ild i naturen, og de danske beredskabsenheder rundt i landet rykker i øjeblikket ud til omkring dobbelt så mange naturbrande som normalt i juni.

DMI's tørkeindeks har været stigende det sidste stykke tid og ligger i dag på 9,8. Alt tyder på, at tørkeindekset de kommende dage vil nærme sig eller nå sit maksimale niveau på 10, og brandfaren vil øges yderligere.

Sjældent set tørke

Kigger vi på sæsonprognosen, ser det ud til at blive en meget tør sommer - endnu tørrere end den tørke vi oplevede i 2018.

Ifølge vejrvært Anders Brandt skal vi faktisk kigge endnu længere tilbage i tiden for at finde en tørkeperiode, der mindede om den, vi oplever i år.

Det var i 2008, der er det eneste år med et højere tørkeindeks målt den 7. juni end gårsdagens 9,7. Her var tørkeindekset oppe på 9,9. I tørkesommeren 2018 lå tørkeindekset den 7. juni på 9,6.

I sommerhalvåret 2018 havde vi 18 døgn i træk med under en millimeter regn allerede i april. Maj fulgte efter med 17 døgn i træk med under en millimeter, og fra den 22. juni og frem til den 26. juli var der hele 25 døgn i træk med under en millimeter. Heraf var der ti døgn i træk uden nedbør overhovedet.

I alt faldt der i 2018 blot 16,8 millimeter i hele juli måned. Den knastørre sommer i 2018 gav os hele 58 tørkedøgn.

I år får vi dog med sikkerhed flere, end vi har haft indtil nu. I første omgang venter mindst ni tørkedøgn, og hvis de usikre prognoser frem mod sankthans får ret; måske helt op til 15 tørkedøgn yderligere.