"Der kommer kvindelige katolske præster, før påsken falder på en fast dag"

Diskussion om påske på en fast dag har eksisteret i mange år. Domprovst og formand for Danske Kirkers Råd tror dog ikke på, at det kommer til at ske.

Københavns domprovst Anders Gadegaard i Vor Frue Kirke. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Diskussionen om, hvorvidt påsken skal falde på et fast tidspunkt hvert år, er blusset op igen. I mange år har de kristne trosretninger arbejdet for at samle påsken på én fast dag - og det har man gjort med henblik på at kunne fejre påsken sammen.

Men selv om den britiske ærkebiskop af Canterbury for nylig sagde til avisen The Guardian, at han ville arbejde for, at samtlige kristne trosretninger kan komme til at fejre påske samtidig, så kommer det ikke til at ske.

Det siger Københavns domprovst, Anders Gadegaard, der også er formand for Danske Kirkers Råd.

- Det ville selvfølgelig være meget fint, hvis vi kunne fejre den største kristne højtid sammen. Men den ortodokse verden vil ikke flytte sig, og argumentet er, at de har deres egen kalender. Den ortodokse verden er stærkt traditionsbunden, man kan også kalde den konservativ, siger Anders Gadegaard til dr.dk og fortsætter:

- Jeg tror ikke, at ærkebiskoppen af Canterburys udtalelser får dem til at skifte mening. Faktisk tror jeg, at vi kommer til at se kvindelige præster i den katolske kirke, før påsken kommer til at falde på en fast dag. Der er nemlig mange dagsordener mellem kirkerne, som er vigtigere end denne her, og skulle jeg vælge, ville jeg nok prioritere kvindelige præster.

Velvillige biskopper

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, har diskuteret de faste påskedage med repræsentanter fra de kristne trosretninger, og ifølge The Guardian har paven også signaleret en vis åbenhed overfor, at kristne over hele verden kan fejre påske sammen.

Også blandt nogle biskopper i Danmark er der velvillighed for at diskutere det i mange år debatterede emne.

Henrik Stubkjær er biskop i Viborg Stift, og han siger:

- Hvis det praktisk kan give god mening at lægge påsken på en fast dag hvert år, så er jeg åben for at diskutere det. Men man skal huske, at man på den måde tager den traditionelle påske ud af sammenhæng med den jødiske påske, og det vil kræve en forklaring.

Også på Lolland-Falster kan biskop Steen Skovsgaard se muligheder:

- Jeg vil personligt gå til det med åbent sind, og der kan være argumenter, man ikke har tænkt på, så jeg kunne godt tænke mig at høre argumenter for og imod, siger han til DR Sjælland.