Deres barn døde: Mor får 14 ugers barsel, far får to

Kvinder har i dag ret til langt mere barsel end mænd, hvis de er ude for at miste et spædbarn eller føder et dødt barn. S og SF vil lave reglerne om.

19 december 2011 blev Anders Sørensens datter født. Hun var død, da hun kom til verden - kvalt i navlestrengen inde i sin mors mave.

Mens Anders' kone fik 14 uger til at komme sig over sit tab, såfik Anders 14 dage.

- De to uger gik lynhurtigt. Foruden at tage mig af min kone og mine to børn, så skulle jeg for eksempel også ordne mange praktiske ting omkring hele bisættelsen. Jeg nåede ikke engang til psykolog eller noget som helst, fortæller Anders Sørensen.

Gik ned med stress

10 dage efter han havde lagt sin datter i graven, var han igen i fuld sving på sit job som slamsuger. Det holdt han til i en uge, inden filmen knækkede.

- Jeg kunne i forvejen fornemme, at min arbejdsplads ikke syntes, at det var i orden, at jeg var blevet hjemme i de 14 dage, barslen varede, og da min kone efter en uge fik en styrtbløding, så gik jeg ned med stress og sygemeldte mig, fortæller Anders Sørensen, som efter to måneders sygemelding endte med at sige op og finde sig en ny arbejdsgiver.

Hvert år er flere hundrede fædre i lignende situationer. Ifølge de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen døde 476 spædbørn i Danmark i 2010. Heraf var 270 dødfødte, mens 206 døde i løbet af barnets første leveår, og der ser nu ud til at være et politisk flertal for at ændre reglerne, så der kommer en højere grad af ligestilling på barselsområdet.

Lige vilkår for mor og far

- Der skal være lige muligheder for kvinder og mænd i forældrerollen. Det der med at fædrene er sådan en sekundær person i familien, det skal vi have gjort op med. Derfor er vi også på vej med en ny barselslovgivning, hvor vi vil arbejde for, at mændende får bedre mulighed for at tage barsel i forbindelse med spædbørns død, siger Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokraterne.

Soccialdemokratens initiativ bunder egentlig i et fem år gammelt beslutningsforslag fra SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge. Dengang var der ikke flertal for at ændre reglerne.

- Den borgerlige regering afviste det, men nu har vi heldigvis regeringsmagten, og dermed har vi måske mulighed for at sætte handling bag ordene om, at der skal være lige vilkår for både mor og far, hvis de har været ude for det tragiske at miste et barn, siger Pernille Vigsø Bagge.

Radikale tøver

Socialdemokraterne og SF skal formentlig have Det Radikale Venstre med på vognen for at få ændringen gennemført. Ligestillingsordfører Sofie Carsten Nielsen har sympati for idéen, men vil gerne se på økonomien først.

- Vi vil alle sammen gerne gøre nogle gode ting, men man også forvente, at det koster penge, så jeg vil gerne se nogle prioriteringer, siger Sofie Carsten Nielsen.

10 uger til hver?

Landsforeningen Spædbørnsdød oplever ofte, at mænd ender i krise, når de mister et spædbarn.

- Det, der har været vores ønske de sidste mange år, det er, at man i ligestillingens navn giver 10 barselsuger til både manden og kvinden, siger Michael Essmann, som er sekretariatschef i Landsforeningen Spædbørnsdød.

Rasmus Horn Langhoff vil ikke lægge sig fast på, hvor meget længere barselsperioden for mænd skal være, men han vil lave ændringen uden at røre ved kvindernes nuværende 14 uger.

- Om vi ender med at give fædrene 10, 12 eller 14 uger, det er ikke det afgørende for mig. Det afgørende er, at vi giver fædrene mulighed for at arbejde med deres sorg, siger ligestillingsordføreren.

Facebook
Twitter