Derfor blev borgmester fældet: Dokumentar om overgreb på børn var sidste slag i magtkamp

Borgmesteren for Grønlands hovedstad trak sig i dag efter 10 år på den magtfulde post.

Asii Chemnitz Narup har trukket sig fra den magtfulde post som borgmester for Grønlands hovedstad. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det var en af de helt store navne i grønlandsk politik, der i dag styrtede fra tinderne.

I 10 år har Asii Chemnitz Narup (IA) været borgmester for storkommunen Sermersooq – og dermed hovedstaden Nuuk. En post, hun nu trækker sig fra.

- Hun har været en meget magtfuld person i grønlandsk politik gennem mange år. Hun fik 24 procent af alle stemmer personligt ved sidste kommunevalg, så når partiet IA sidder med magten i hovedstaden, er det ikke mindst hendes fortjeneste, fortæller journalist Walter Turnowsky, der har fulgt sagen for det grønlandske medie Sermitsiaq.ag.

Sidste kapitel i den magtkamp, der førte til borgmesterens fald, handlede om frygtelige overgreb på børn i den østgrønlandske by Tasiilaq, som også hører ind under storkommunen Sermersooq.

Seksuelle overgreb på hvert tredje barn

I DR-dokumentaren 'Byen, hvor børn forsvinder', kom det frem, at hvert tredje barn i Tasiilaq havde været udsat for seksuelle overgreb, og hvert andet af byens børn havde en socialsag i kommunen. Hver femte dødsfald i byen var et selvmord.

En lokal skolelærer berettede, hvordan hun igen og igen sendte indberetninger til kommunen om børnenes mistrivsel, uden at der blev reageret.

- Efter dokumentaren har der været mange diskussioner, om kommunen skulle have gjort mere. Siumut foreslog endda at sætte kommunen under administration på socialområdet, siger Walter Turnowsky.

Men at der er flere dagsordner på spil for det grønlandske regeringsparti Siumut og for partiet Demokraterne, der valgte at trække støtten til Asii Chemnitz Narup som borgmester.

- DR Dokumentaren var endnu en brik i et magtspil, som har kørt et stykke tid. Diskussionen om forholdene i Tasiilaq er så det, der til sidst får hele læsset til at vælte, da Demokraterne trækker støtten til hende, siger Walter Turnowsky.

En landspolitisk magtkamp

For at forstå magtspillet, skal man også se på grønlandsk landspolitik. For landspolitisk giver det dybest set ikke mening, at Demokraterne i hovedstaden har støttet Asii Chemnitz Narup som borgmester. Borgmesteren er nemlig fra partiet IA, som landspolitisk er i opposition til både Demokraterne og regeringspartiet Siumut.

Den landspolitiske alliance har nu skabt ’støj’ i det lokalpolitiske samarbejde, og det har gjort, at Demokraterne haft en ekstra grund til at trække støtten til borgmesteren.

Men det spiller formentlig også ind, at borgmesteren for nylig gik til angreb på landsstyreformand Kim Kielsen fra Siumut, som jo har et godt forhold til Demokraterne i Landstinget, vurderer Walter Turnowsky.

- Asii Chemnitz Narup startede selv et stormløb, da hun for et par uger siden opfordrede Kim Kielsen til at trække sig på grund af en helt anden sag om økonomiske problemer. Og nu kommer modangrebet så fra Demokraterne, siger han.

Meget tyder dog på, at partiet IA kan beholde borgmesterposten i Sermersooq. Det bliver bare ikke Asii Chemnitz Narup, der får de gyldne kæder på.

Du kan se DR-dokumentaren 'Byen, hvor børn forsvinder' her:

Facebook
Twitter