Derfor blev Sjælland lukket ned: PET og politi frygtede angreb på iranere

Ifølge DR Nyheders oplysninger var en trussel mod iranske personer i Danmark årsag til politiaktion fredag.

PET og politiet frygtede, at der var et angreb i gang på specifikke enkeltpersoner i Danmark, som er truet på livet. Derfor blev trafikken på Sjælland lukket ned i fredags. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Politiets Efterretningstjeneste (PET) var bekymret for sikkerheden for bestemte personer tilknyttet en politisk gruppe af eksil-iranere i Danmark, som blev offentligt kendt efter et terrorangreb mod en militærparade den iranske by Ahvaz den 22. september.

Derfor blev en historisk stor politiaktion igangsat i fredags. Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR Nyheder.

Den formodede trussel mod eksil-iranerne, der tilhører gruppen ASMLA, skulle være politisk motiveret. ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz.

Store dele af Danmark blev fredag lukket ned i jagten på en sort Volvo på svenske nummerplader.

Politiet beskrev i en pressemeddelelse, at personerne i Volvo'en kunne have relation til ”alvorlig kriminalitet", men ønskede til at begynde ikke at forklare yderligere.

'Dem passer vi godt på'

Dagen efter lød det fra Københavns Politi, at politiaktionen blev sat i gang, fordi PET var bange for, at bilen kunne have relation til en sag, som efterretningstjenesten i noget tid har arbejdet med, hvor specifikke enkeltpersoner er truet på livet.

- Man måtte vurdere, at et angreb kunne være i gang, fortalte chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov på et pressemøde lørdag og pointerede samtidig, at de truede personer var bragt i sikkerhed.

- Dem passer vi godt på, lød det korte svar.

Politiet ønskede dog ikke at fortælle, hvem de truede personer var, men ifølge DR Nyheders oplysninger er der altså tale om netop eksil-iranere fra gruppen ASMLA. Det er uvist, hvem der skulle stå bag den formodede trussel.

Gruppen af iranere har blandt andet kaldt angrebet på militærparaden, der dræbte omkring 25 personer, for "et legitimt mål".

Iranske myndigheder sagde efter angrebet, at personer fra den danske gruppe af ASMLA var involveret i planlægningen af terrorangrebet og krævede derfor personerne udleveret til Iran.

Personer i sort Volvo uden interesse

Efter aktionen ønskede politiet heller ikke at oplyse, hvorfor den stjålne Volvo og personerne i den tiltrak sig PET’s og politiets opmærksomhed.

Men allerede fredag eftermiddag henvendte personerne i den stjålne Volvo sig til politiet, fordi de var eftersøgt i store dele af landet.

Derfor kunne politiet lørdag konstatere, at personerne i bilen ikke havde noget at gøre med PET’s sag, men at de var kendt for anden og mindre kriminelle forseelser.

Ifølge advokat Asser Gregersen, der repræsenterer en af personerne i den sorte Volvo, havde bilen med tre-fire personer ’cruiset’ rundt ved Ringsted på Midtsjælland omkring klokken 13 i fredags.

En time efter, omkring klokken 14, nåede Volvo'en til Roskilde, hvor de opdagede, at politiet fulgte efter dem. Derfor stak af de af ved en Circle K-tank. Kort tid herefter blev broerne til Sjælland lukket, ligesom færgeforbindelser blev lukket ned.

Ingen lyd fra eksil-iranere

Netop Ringsted spiller en central rolle, for gruppen af eksil-iranere holder til i Ringsted, hvor de er aktive i gruppen ASMLA.

Gruppen kæmper for, at det sydvestlige område i Iran omkring byen Ahvaz bliver en selvstændig arabisk stat, og gruppen sender tv til andre iranere fra Ringsted.

DR Nyheder har forsøgt at få kontakt til talsmanden for gruppen, der går under navnet Yaqoub Al Tostari, for at høre nærmere til sagen, men uden held.

Talsmanden har været meget omtalt siden angrebet på militærparaden i Iran, fordi han på iransk tv betegnede angrebet i byen Ahvaz ”heltemodigt”.

For lidt over en uge siden talte DR med ham, og her hævdede han, at det var gruppens moderorganisation Ahwaz National Resistance (ANR), der angreb militærparaden.

Han pointerede samtidig, at han ikke vidste, at angrebet ville finde sted.

- Vi er kun den politiske del af bevægelsen Ahwaz National Resistance (ANR) og står for mediehåndtering. Vi ved ikke noget om detaljerne, og vi har ikke haft noget at gøre med planlægningen. Vi formidler bare, hvad der er sket, hvordan og hvorfor, sagde han.

I forbindelse med terrorhændelsen i Iran var DR i kontakt med PET om, hvorvidt efterretningstjenesten var bekendt med ASMLA i Danmark:

- PET er bekendt med hændelsen i Iran og er i tæt kontakt med relevante samarbejdspartnere. PET kommenterer ikke på konkrete forespørgsler om personer, grupperinger eller sager.

Det har derfor ikke været muligt for DR at få en kommentar til de nye oplysninger om den formodede trussel mod eksil-iranerne fra gruppe ASMLA.

Københavns Politi, som stod for politiaktionen fredag, ønsker heller ikke at kommentere sagen.