Derfor bliver du søsyg, og sådan undgår du opkast

Der er meget psykologi i at blive søsyg, forklarer klinikchef fra Rigshospitalet.

Mange passagerer oplever at blive søsyge ombord på Molslinjens færge mellem Rønne og Ystad. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når det blæser, vipper færgen til og fra Bornholm alt for meget, lyder det fra passagererne.

Mange af dem er blevet søsyge siden Molslinjen overtog driften til og fra klippeøen 1. september 2018.

Derfor tog Folketingets transportordførere i dag en tur mellem Ystad og Rønne for at få syn for sagen.

Men hvorfor kan søsyge tvinge selv astronauter i knæ, og hvordan kan man mindske risikoen for at kaste op i stiv kuling. Få svaret her:

Forvirret hjerne

Det kan være en god ide at undgå at læse bøger, mens man sejler i høj søgang. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Søsyge skyldes modstridende sanseindtryk - hovedsageligt fra vores syn, følesans og balancecenteret.

De tre sanser samarbejder, så vi kan bevæge os uden slinger, og de fortæller os, når vi bevæger os uhensigtsmæssigt. For eksempel hvis vi drejer rundt.

Hvis synssansen ser indersiden af færgen, hvor alt står fast, balancecenteret fortæller, at man er i bevægelse, og følesansen oplever bølgegang, så forvirres hjernen.

- Det her mismatch mellem sanseindtrykkene kan hjernen ikke helt finde ud af. Det giver et paradoksalt symptom, nemlig transportsyge, siger Mads Klokker, klinikchef på øre-, næse- og halskirurgisk klinik på Rigshospitalet i København.

Selv astronauter kender den ubehagelige følelse af pludselig hovedpine og en kvalme, der kommer snigende.

Faktisk bliver 75 procent af dem søsyge - eller transportsyge som det i lidt bredere forstand hedder - i rummet.

Hvad er symptomerne?

Hovedpine kan være det første symptom på søsyge. (Foto: Sisse Stroyer © Scanpix)

Op mod 90 procent af alle danskere har på et tidspunkt i deres liv prøvet at være syge som følge af transport.

Og det ender for mange i opkast, lyder det fra Mads Klokker.

- Først bliver man tør i munden og måske lidt søvnig. Så får man måske lidt hovedpine, og så kommer der lidt ekstra spyt i munden, og man bliver lidt deprimeret.

- Herefter bliver man bleg og får koldsved. Til sidst får man kvalme og kaster op, siger klinikchefen, der fortæller, at det ikke er unormalt, at processen starter forfra efter opkast.

Mental barriere

Nogle kan undgå at blive søsyge, hvis de accepterer, at det er en mulighed. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er nemt at sige, at man ikke skal være nervøs for at blive søsyg, men faktisk kan det hjælpe at acceptere det som en kendsgerning.

- Der er en hvis form for psykologisk forventning involveret her. Man påvirker sit angstcenter i hjernen, så hvis man ved, man bliver søsyg, så er man det måske allerede, inden man stiger ombord på færgen.

- Hvis man kan begrænse tankerne om at blive søsyg, kan det hjælpe. Nogle mennesker siger til sig selv, at "nu bliver jeg søsyg" og accepterer det, og så bliver de faktisk ikke søsyge, siger Mads Klokker.

Han fortæller, at mennesker faktisk kan træne sig fra at blive søsyge, men det kræver hårdt arbejde.

- Vi ved det fra fiskere, der er ude at sejle ofte. Jo mere man sejler, jo mere modstandsdygtig er du. Men så skal du sejle næsten hver dag. Problemet er, at er du væk fra havet i en periode, så skal du trænes op igen fra bar bund, siger Mads Klokker.

Nogle rammes hårdere end andre

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary sejler forbi Færøernes største vandfald sidste år. Måske klarede kronprinsen turen lidt nemmere end hans kone. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De fleste har prøvet at sejle i høj sø og oplevet personer, der ikke viser nogen som helst tegn på søsyge.

Og faktisk er der forskel på folk, lyder det.

- Der er forskel på folk i forhold til, hvor følsomme man er. Det er svært at forudsige, hvem der er mere følsomme end andre, men generelt er kvinder faktisk mere følsomme over for søsyge end mænd.

- Fra teenage-årene og lidt frem er man også mere følsom, men så stilner det af, jo ældre man bliver, siger Mads Klokker.

Gode råd

Piller kan virke mod søsyge, men førere af biler skal være påpasselige. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Kan man så selv stille noget op for at undgå at blive søsyg?

Ja, det kan man - men der er ingen garantier, siger Mads Klokker.

- Der findes søsyge-piller, som er antihistamin. De afkobler systemet lidt, men det har den bivirkning, at man bliver sløv. Og det er ret skidt, hvis man for eksempel skal køre af færgen i en bil. Vi ser gerne, at man undgår at køre, hvis man er påvirket af medicin.

- Hvis man kan komme ud og få frisk luft, er det godt. Er man et sted, hvor det lugter af mad eller lige frem opkast, bliver det ikke nemmere at slippe fra at blive søsyg. Så man skal ud og se horisonten og følge færgens bevægelser.

- Andre lægger sig til at sove og udskyder problemet, men man kan måske udskyde det så længe, at man er i havn og kan krybe af borde, siger Mads Klokker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk