Derfor er børn totalt opslugte af Minecraft-videoer

Minecraft er ikke verdens mest spillede spil - til gengæld er det verdens mest sete spillede spil på YouTube nogensinde. Men hvorfor?

Helt små børn bruger mange timer på at se, hvordan andre 'minecraftere' bygger verdener op med klodser og river ned igen.

3.900.000.000.000 kliks på én måned.

YouTube-videoerne af folk, der spiller Minecraft, er blevet et kæmpe hit. Faktisk så stort, at det nu er det næstmest brugte søgeord på Youtube - kun overhalet af 'music'.

Det skriver BBC.

Især børn og unge - over hele verden - tilbringer mange, mange timer på at se, hvordan andre 'minecraftere' bygger verdener op med klodser og river ned igen, mens de fortæller. Men det store tidsforbrug bekymrer flere forældre.

Utallige debatindlæg på internetfora viser således, hvordan forældre søger efter gode råd, fordi de frygter, at 'spillet fylder for meget'.

- Minecraft slutter - ligesom alle andre populære spil - aldrig. Men det gør mine børns barndom, og jeg vil have, at de bruger den på at lære om den rigtige verden, ikke en virtuel en, siger en far til BBC.

You Tube er det nye tv

Men der er ingen grund til at være nervøs, siger Bec Oakley, som er grundlægger af internetbloggen Minemum, der har til formål at hjælpe forældre, som er bekymrede for deres børns Minecraft-spil.

Computerspil på YouTube er nemlig det nye tv, lyder det:

- YouTube er denne generations tv. Det er den måde, som børn underholder dem selv på, lærer og deler. Når de ser andre spille Minecraft, så udvider de samtidig deres viden om spillet, så de på den måde kan dele det med andre, siger hun til BBC.

- Meget af spillets indhold er utroligt engagerende, og det er meget lærerigt for børnene, mener hun.

Ikke noget nyt fænomenDet er dog ikke noget nyt fænomen, at de unge kigger på at andre spiller, fortæller Anne Mette Thorhauge, der er ekspert i computerspil og lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

- Det har længe været en publikumsport, men det er først nu gået op for omverdenen. Det er en sport, hvor man aflurer andres tricks, og det giver prestige at vide, hvordan andre har gjort. Det gælder i høj grad om at holde sig orienteret og dermed være en del af fællesskabet, fortæller Anne Mette Thorhauge.

Hun henviser til spillet League of Legends, som længe har været noget, man har fulgt live på Twitch-tv siden 2011.

- Her holder man sig orienteret om, hvordan andre spiller, ligesom man kan chatte, kommentere spillet og tale med hinanden om det, siger Anne Mette Thorhauge.

(U)sund fantasifuld leg

Men selvom børn og eksperter har meget ros tilovers for Minecraft, er der også grund til at være på vagt, siger psykologerne Jun Lee og Robert Pasin, som har forsket i det populære computerspil.

I en artikel i Quartz Magazine advarer de forældre om, at det fantasifulde spil måske slet ikke er så godt og kreativt, som mange forældre håber:

- Selvom dette virker som toppen af en fantasifuld legeoplevelse, så forklarede de børn, som deltog i vores forskningsprojekt, at de følte sig irritable efter at have spillet, skriver de.

Bec Oakler er også klar over, at børn kan blive afhængige af spillet, men i stedet for at være bekymret over, hvor meget tid børnene bruger på det, er det vigtigere at se på, hvilke sundhedsmæssige konsekvenser det har for dem, siger hun:

- Man kan se på, om det påvirker barnets helbred og humør. Det er vigtigt, at forældre hjælper deres børn til at elske Minecraft på en sund måde, så de lærer at holde pauser for eksempel, siger Bec Oakley til BBC.