Derfor er karantæne det bedste våben mod coronavirus lige nu

Hvis virusset slipper ud blandt danskerne, er det bedre, at det sker til sommer.

Der er indtil videre registreret tre tilfælde af coronavirus i Danmark. Alle tre er blevet smittet i udlandet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Ved de tre smittetilfælde af coronavirus i Danmark, er de smittede og dem, personen har været i tæt kontakt med, blevet sendt 14 dage i hjemmekarantæne af sundhedsmyndighederne.

Ved det seneste smittetilfælde, en læge fra Aarhus Universitetshospital, er omkring 30 personer blevet sendt i karantæne, fordi de har været i tæt kontakt med personen.

Det gør de for at forsøge at begrænse smitten, fortalte Anne Hempel-Jørgensen, overlæge hos Styrelsen for Patientsikkerhed, ved et pressemøde lørdag.

For selvom der er risiko for, at virusset alligevel slipper ud i befolkningen på et tidspunkt, er det vigtigt at få skubbet det så langt hen mod sommeren som muligt.

- Den her form for virus trives bedst om vinteren og ikke nær så godt forår og sommer. Derfor har vi også en interesse i at forhale tidspunktet, hvor man i Danmark ser smittespredning, og det er derfor, vi arbejder benhårdt på at forsøge at inddæmme det indtil videre, lød det fra Anne Hempel-Jørgensen.

Og den strategi er den bedste lige nu, mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

- Luftvejsinfektioner smitter dårligere i varmere temperaturer. Og så kan vi også nå at få mere viden om sygdommen og behandling af den, siger han.

Strategien har et svagt punkt

Så længe antallet af smittetilfælde i Danmark er så lavt, som vi ser nu, har sundhedsvæsenet nemmere ved at håndtere de patienter, der kan få brug for behandling.

Men strategien med karantæne som inddæmning er ikke fuldstændig problemfri.

- Det svageste led i den her strategi er, at den forudsætter, at folk henvender sig til sundhedsmyndighederne, når de har problemer, siger Allan Randrup Thomsen.

Allan Randrup Thomsen peger på, at det kan gøre smitteopsporingen mere besværlig, hvis der går lang tid fra symptomerne opstår, til at den smittede kommer i isolation, fordi vedkommende kan nå at være i kontakt med mange.

- Det gode ved strategien er, at man så vidt muligt kan skubbe det tidspunkt, hvor vi får en epidemi, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet. (Foto: © (C) DR Nyheder, (c) DR)

Fredag blev andet smittetilfælde af coronavirusset i Danmark konstateret. Der er tale om en mand, der kom hjem fra skiferie i Norditalien den 15. februar. Manden har bevæget sig rundt i omkring 10 dage, fra han blev syg, til han opsøgte sin læge.

- Det er et problem med det lange interval, der er tale om her. Der kan i princippet være sket det, at han kan have smittet nogen, og fordi der er gået så lang tid, kan de første af disse være nået så langt ind i sygdommen, at de også har kunnet nå at smitte videre, siger Allan Randrup Thomsen.

Professoren understreger dog, at smitten ikke opstår på lange afstande gennem luften, og derfor bliver man ikke selv smittet ved blot at gå forbi en person med virusset. Man skal have været i relativ tæt kontakt i længere tid. I tilfældet med den smittede TV2-ansatte gik Styrelsen fra Patientsikkerhed ud fra, at det kun var de personer, der havde været indenfor to meter af den smittede i mere end 10 minnuter, der skulle i hjemmekarantæne.

Der er derfor ingen fare ved at bevæge sig rundt i Danmark.

Allan Randrup Thomsen opfordrer til at ringe til lægen, hvis du enten har symptomer og har været i et land med smitterisiko, eller har været i kontakt med en smittet person.

Kan komme for mange smittede til at inddæmme

Professoren er sikker på, at vi kommer til at se flere smittetilfælde i løbet af de næste uger, men det bør ikke umiddelbart skabe bekymring, mener han.

- Det er først, når vi kommer til det punkt, hvor der kommer menneske-til-menneske-smitning indenfor vores grænser, at vi skal begynde at blive mere bekymrede.

- Og de første gange det sker, behøver vi heller ikke være bekymrede. Det er først, når vi får et større antal smittede, at man begynder at skulle tænke i andre strategier.

Det samme medgav Anne Hempel-Jørgensen fra Styrelsen for Patientsikkerhed på pressemødet tidligere i dag.

- Der kan i teorien komme et tidspunkt, hvor man vil få så mange smittede i Danmark, at det ikke længere vil give mening at forsøge at inddæmme, men det er slet ikke der, vi er nu.

Fakta om coronavirus

  • Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

  • Det nye virus hedder SARS-CoV-2. Sygdommen, som det giver, hedder Covid-19 (Corona Virus Disease 2019).

  • De første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i det østlige Kina i december 2019.

  • Alvorlighed

  • 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse.

  • 15 procent må indlægges på sygehus.

  • Fem procent indlægges på intensiv afdeling.

  • Dødeligheden ligger på cirka to procent.

  • Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede med kroniske sygdomme.

  • Kilder: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen