Derfor fravælger vi øko-svin

Økologisk kød er for dyrt, og vi kender ikke nok til forskellen på økologisk og konventionelt kød, mener eksperter.

Tilbudspakker med konventionelt svinekød har langt nemmere ved at finde vej til danskernes indkøbskurv end økologisk svinekød. (© Colourbox)

Småsvin får klippet halerne af. Der er trænge kår i svinestaldene. Og pattegrise bliver overmedicineret med antibiotika, der med tiden risikerer at gøre nogle af deres bakterier resistente.

Det er indholdet i nogle af de dokumenterede historier, der gennem flere år jævnligt er dukket op i medierne om forholdene i de konventionelle svinestalde i Danmark.

Alligevel fortsætter danske forbrugere med at lægge konventionelt svinekød i indkøbskurven frem for økologisk svinekød.

Mellem en og to procent af det svinekød, vi køber i Danmark, er økologisk. Til sammenligning er der ø-mærke på 30 procent af den mælk og hvert fjerde æg, vi handler ind. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I tvivl om forskel

Danske forbrugere vælger det økologiske svinekød fra, fordi de ikke er villige til at betale flere penge for det. Det forklarer markedskonsulent i Økologisk Landsforening, Helle Bossen:

- Hvis forbrugerne skal være villige til at betale en prisforskel, skal de kende til forskellen på kødet. Men de mangler viden om, hvad forskellen på økologisk, konventionelt og andre typer af svinekød er.

Lektor i bioetik ved Københavns Universitet, Mickey Gjerris, mener, at der er indgået en stiltiende kontrakt mellem landbruget og forbrugerne.

- Landbruget effektiviserer, og forbrugerne vil gerne have så meget kød som muligt så billigt som muligt. Vi ved, at det ikke er helt ok for dyrene, men bliver ved, siger han.

Når et dyr er slagtet, og kødet er skåret ud eller lavet til pålæg, ender det ofte i en køledisk i et supermarked. Emner: Slagterier, kødindustri, kødkvæg; Køer, Herefordkvæg; Kalve; Supermarkeder; Steder: Danmark Kolofon: Fotograf: Peter Wath og Peter Palm. Tilrettelæggelse: Jørgen Kaarup. Steen Yssing, studievært; Dato: 25-02-1997 Optagelse har lyd: Ja

Den økologiske grænse

Hos Coop, der er Danmark største detailhandelsvirksomhed, fortæller analysechef Lars Aarup, at der er en grænse for, hvor meget økologi folk køber.

- Hvis du kun køber én økologisk vare, er det mælk. Hvis du køber mere, er det grøntsager. Først derefter er det æg og så kød, der kommer i kurven, og på det tidspunkt, føler mange, at de har købt økologisk nok. Der er simpelthen en grænse, siger han.

Han forklarer, at det ikke kun hænger sammen med, at der er et væsentligt prisspring mellem konventionelt kød og økologisk kød, men også at udbudet kan være begrænset. Og så giver han Økologisk Landforening ret i, at forbrugerne ikke kender nok til forskellen.

- Økologi ligger mere lige for, når man taler om æbler og sprøjtemidler, siger Lars Aarup.

Forbruget stiger en smule

Der kan dog være lys at spore for de økologiske kotelletter, spegepølser og flæskestege.

I 2012 steg omsætningen af dansk svinekød fra Friland, der er Danmarks største økologiske kødselskab, med 18 procent.

Og i en undersøgelse foretaget af A&B Analyse for Økologisk Landsforening i 2013 svarer hver sjette, at de ville købe økologisk svinekød, hvis udvalget var større i de butikker, de handler i.

Facebook
Twitter