Derfor går danske F-16-piloter rundt med en ældgammel Nokia-telefon

Risikoen for trusler og chikaneopkald har fået Forsvaret til at skrue tiden tilbage til mobiltelefonens barndom.

Sådan ser den ud. Den simple telefon, som de danske F-16-piloter i Baltikum får udleveret. Den kan ringe, skrive sms og spille millennium-tidsfordrivet 'snake'.

Kontrasten kunne næppe være større. På den ene side et F-16-fly spækket med elektronik. På den anden side en simpel mobiltelefon, der ikke kan bruges til andet end at ringe, skrive sms’er eller underholde med nullernes klassiske tidsfordrivsspil ‘Snake’.

Ikke desto mindre er det hverdagen for danske jagerpiloter og jordpersonale, der for tiden er udsendt til Siauliai-basen i det centrale Litauen.

Brugen af private smartphones i tæt kontakt med internettet er af sikkerhedshensyn nemlig bandlyst.

- Men til gengæld har vi alle fået udleveret en god, gammeldags ‘dumbphone’, som vi kalder dem. Det er et af de tiltag man har taget for at imødegå de forskellige risici ved at bruge smartphones i dag, siger oberstløjtnant Thomas Baunsgaard, F-16-pilot og chef for den danske styrke.

Moderne smartphones er nemme at hacke

Faren ved moderne smartphones er, at de er relativt nemme at hacke, forklarer han. De fire danske F-16-kampfly er en del af Natos afskrækkelsesmission i Baltikum.

Her har man flere gange oplevet digital chikane fra nabolandet Rusland. En dansk soldat fik blandt andet hacket sin telefon, så den ifølge Forsvarskommandoen udførte ‘selvstændige handlinger’.

I Holland er hustruer og kærester til udsendte piloter ifølge Jyllands-Posten blevet ringet op af personer, der på engelsk med russisk accent spurgte, om det ikke var bedre, hvis partneren rejste hjem.

Det skete angiveligt, efter piloterne havde benyttet private telefoner i missionsområdet. Samtidig er britiske soldater i Estland blevet chikaneret og truet på sociale medier og via sms-beskeder.

FE skruer op for sikkerheden

Derfor har Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ifølge DR Nyheders oplysninger skruet op for sikkerheden for danskerne i Baltikum. Det gælder også familier og pårørende, der er blevet udstyret med en hotline med direkte kontakt til FE.

Kampflyene i Litauen har til opgave at vogte Baltikums luftrum mod ubudne gæster. Foto: Birger Lund / DR Nyheder

På Siauliai-basen opfordres alle besøgende til at sætte deres smartphone på flytilstand. De udsendte selv følger særlige bestemmelser, der har til formål at efterlade et minimalt digitalt spor.

- Vi har ikke udleveret en Nokia-telefon, fordi vores ansatte skal sidde og spille ‘Snake’. Men derimod selvfølgelig fordi, at de skal beskytte sig selv mod potentielle trusler og chikaneopkald. Men også fordi, de ikke skal udlevere oplysninger, der kan kompromittere vores sikkerhed, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Færre opkald og kontaktforsøg

Indsatsen betyder, at danske soldater i Baltikum oplever langt færre opkald eller kontaktforsøg fra udenlandske telefonnumre end soldater fra andre nationer, der er udsendt til samme område.

Ifølge Trine Bramsen har den danske styrke på 60 mand, der nu opholder sig i Baltikum, indtil videre ikke konstateret digital chikane af hverken soldater eller pårørende.

- Vi ved, at der er stor interesse og stor evne til at opsnappe følsomme oplysninger, som både kan kompromittere vores sikkerhed og forvolde skade, hvis de kommer i forkerte hænder.

- Men der er også en risiko for soldaterne og ikke mindst soldaternes venner og familie for, at de kan blive chikaneret eller blive udsat for noget, der er værre end det, siger forsvarsministeren.

  • En dansk pilot møder en Sukhoi Su-24 Fencer jagerbomber over Østersøen. De danske fly i Baltikum bevogter blandt andet luftrummet mod ubudne gæster. Foto: Forsvaret
  • Her er det et russisk militært fragtfly, der er kommet for tæt på. Foto: Forsvaret
  • Et russisk spionfly spækket med overvågningsudstyr fotograferer fra en dansk F-16. Foto: Forsvaret
1 / 3

Kampflyene vender hjem ved årets udgang. Derefter skal en landstyrke fra hæren deltage i Natos afskrækkelsesmission i Baltikum.

Facebook
Twitter