Derfor har Apple valgt at placere datacentral i Danmark

Det danske fjernvarmenet har spillet en stor rolle, da valget faldt på Danmark for ny europæisk datacentral.

Skitse over Apples kommende datacenter i Foulum nær Viborg. (© Apple)

Af alle steder i verden har Apple valgt at placere et af verdens største datacentre i den lille midtjyske by Foulum nordøst for Viborg.

Apple forventer at investere 6,3 milliarder kroner i etablering af datacenteret. Byggeriet og den senere drift af datacenteret forventes at skabe 300 jobs, og hertil kommer alle de afledte jobs.

Men hvordan kan det være, at valget faldt på Foulum nær Viborg?

Adgang til vedvarende energi

Hovedårsagen er, at Danmark kan tilbyde Apple en række løsninger, der lever op til Apples ønske om at være forrest i feltet, når det gælder klimabevidst produktion.

Apples øvrige datacentre kører i forvejen på vedvarende energi, så Apple har haft et ønske om at gå endnu længere, og her kommer Foulum ind i billedet.

For i Foulum ved Viborg ligger en transformatorstation, der modtager strøm fra offshore-vindmøller og fra vandkraftværker i Norge. Derfor får man en 100 procents garanti for vedvarende energi.

Dobbelt grøn

Men derudover har det danske fjernvarmenet spillet en stor betydning.

For målet med datacenteret er at blive 'dobbelt grøn' ved, at man sender overskudsvarmen fra datacentret ud i fjernvarmenettet igen, så det kan bidrage til opvarmningen af Viborg.

Faktisk viser beregninger, at man vil kunne opvarme hele Viborg med fjernvarme produceret ved hjælp af den overskudsvarme, som datacenteret genererer.

Stort strømforbrug

Datacenteret i Viborg kommer til at blive 166.000 kvadratmeter og skal køre Apples onlinetjenester, heriblandt musikbutikken iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri, for alle Apples europæiske brugere.

Og det bliver ikke et kilowatt-regnskab i småtingsafdelingen, der kommer til at køre datacenteret rundt. Det samlede strømforbrug for datacenteret bliver på niveau med hele Viborgs strømforbrug.

Kilde: Invest in Denmark