Man kender dem på rygmærkerne med den lille mand med tyk mave, sombrero hat, en pistol i den ene hånd og et sværd i den anden.
Bandidos-rockere har været i Danmark siden 1990'erne, men nu skal det være slut med at eksistere, hvis det står til dansk politi.
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er gået i gang med at efterforske, om rockerklubben kan blive opløst ved dom, som man så det med banden Loyal to Familia (LTF) i 2020.
- Bandidos har de seneste år været stærkt ekspanderende, og er den største bandegruppering i Danmark. I politiet mener vi, at de er de mest konfliktparate, hvis man ser på det historisk set de sidste 5-7 år. Det er noget af det, vi gerne vil stoppe, siger Lasse Boje, der er politidirektør i NSK.
Et forbud indebærer blandt andet, at medlemmerne ikke må bære symboler som for eksempel rygmærket.
Rockerne forsvinder ikke
Men vil det overhovedet have en effekt at forbyde Bandidos?
DR's retsanalytiker, Louise Dalsgaard, vurderer, at det alt andet lige vil være et hårdt symbolsk slag for rockerklubben, hvis det lykkes.
- Bandidos har i højere grad end LTF gjort brug af deres ’organisering’ med klubhuse, motorcykler og rygmærker.
- Ifølge de medlemmer af Bandidos, som jeg har talt med, vil det dog ikke betyde, at de stopper med at eksistere. De vil måske forsvinde lidt fra gadebilledet, men ikke forsvinde, siger de ifølge Louise Dalsgaard.
Ser man på, hvor LTF er i dag efter forbuddet, så er medlemmerne fortsat aktive og begår ifølge Rigspolitiet stadigvæk alvorlig kriminalitet. På sociale medier viser gruppen også den dag i dag logoer og merchandise frem.
- Men ifølge Rigspolitiet er det blevet mindre attraktivt at være med i LTF, og de er langt mindre synlige end før forbuddet, forklarer Louise Dalsgaard.
Droppede at forbyde klubben i 2010
Politiet skal blandt andet nu se på de mange straffedomme, som medlemmer af Bandidos har fået i et forsøg på at bevise, at der er tale om en forening med et ulovligt øjemed, forklarer Lasse Boje fra NSK.
- På trods af, at der er ro på overfladen, er vi ret bekymrede for den ekspansion, vi ser, hvor magten koncentrerer sig om de tre store rockerklubber. Det går simpelthen ikke, og det forsøger vi at sætte en stopper for, inden det går galt, siger han.
Bandidos er især aktive i Østdanmark, fortæller politidirektøren.
- Vi vil reducere den utryghed, som de skaber ved blandt andet at tage deres kendetegn fra dem som klubhuse og skilte. Vi vil også gerne gøre det vanskeligt for dem at planlægge og udøve kriminalitet og afskrække andre grupper fra at etablere sig, siger Lasse Boje.
Ifølge DR's retsanalytiker står politiet og anklagemyndigheden med lidt andre kort på hånden nu, end i 2010 hvor man droppede idéen om at få Bandidos og Hells Angels gjort forbudt.
- Siden 2010 er der indført en særlig paragraf i straffeloven, så man i højere grad kan henføre domme til en bestemt bandegruppering. Samtidig har myndighederne erfaringen fra sagen om Loyal To Familia, som blev opløst ved dom fra Højesteret i 2020, siger hun.
Politiet siger, at Bandidos har været involveret i konflikter fem gange de seneste fem år med skyderier på åben gade.
Det har også ført til flere domme mod personer med tilknytning til Bandidos, hvor man har forhøjet straffene, fordi deres kriminalitet er sket som et led i en konflikt mellem rocker- og bandegrupperinger.
Flere gange har Bandidos fået lukket klubhuse, fordi myndighederne har vurderet, at de var egnede til at skabe utryghed for befolkningen.
Vil også ramme Hells Angels og Comanches
Ifølge DR's oplysninger har politiet også undersøgt, om der kan indledes efterforskninger mod flere andre rocker- og bandegrupperinger.
Lasse Boje mener, at det også vil have en effekt på de to andre store rockerklubber herhjemme, Hells Angels og Comanches, tidligere kendt som Satudarah MC.
- Nu starter vi med at se, om der er grundlag for at søge Bandidos opløst. Men det er en meget god anledning - ikke mindst for de andre bandegrupperinger og to andre store rockergrupperinger - lige at stoppe op og tænke sig om i forhold til at begå alvorlig kriminalitet og indlade sig i konflikter, siger han.
Bandernes kriminalitet
- •
I december 2022 havde politiet registreret 1.308 personer som tilknyttet en rocker- eller bandegruppering
- •
I 2022 blev de registrerede sigtet 2.145 gange for overtrædelser af straffeloven, lov om euforiserende stoffer eller våbenloven.
- •
Fra januar til september i 2022 var i gennemsnit 335 registrerede rocker- og bandemedlemmer fængslet pr. måned. Det er færre end i 2020 og 2021, hvor tallene var henholdsvis 387 og 380.
- •
Fra januar til september i 2022 etablerede politiet syv visitationszoner med i alt 1.438 visitationer.
- •
Ved udgangen af 2022 var der 36 sager, der vurderes at have relation til rocker- og bandemiljøet, og hvor personer blev såret eller dræbt som følge af skud, knivstik mv.
- •
Fire personer er dræbt, mens 40 personer er såret i de nævnte sager. Kilde: Politi.dk