Prisen på træpiller er skudt voldsomt i vejret, og hos mange forhandlere er lagrene tomme.
Det presser de omkring 100.000 husstande, som varmes op med træpiller.
Hvor en palle træpiller før kostede omkring 1.600 kroner, koster den nu op imod 6.000 til 7.000 kroner de steder, hvor der ikke er udsolgt. Og for mange er det slet ikke nok med blot én palle.
Frygten for ikke at kunne varme sit hus op til vinter får flere til at tænke i alternativer. Kigger man med over skulderen på de facebookgrupper, hvor private handler træpiller med hinanden, er det brandvarme taleemne en alternativ brændselsform.
Nemlig solsikkepiller.
De ligner træpiller, men deres sorte farve vidner om, at de er lavet af sammenpressede skaller fra solsikkekerner.
Men mange er slet ikke klar over, at det kan være ulovligt at fyre med dem. Reglerne for nyere fyr siger nemlig, at man kun må bruge det brændsel, som ens fyr er godkendt til. Og det er de færreste fyr, som er godkendt til at brænde andet end træ.
Og derudover er erfaringerne med dem ikke særlig store, så man risikerer, at de slet ikke virker til ens fyr.
En af dem, der har valgt at satse 100 procent på solsikkepiller, er Emil Frederiksen fra Vordingborg. Han har nu tre paller stående i garagen.
- Jeg krydser fingre for, at det fungerer. I teorien skulle de fungere fuldstændig ligesom træpiller, og de ligner også træpiller både i størrelse og i længde og hårdhed, så de burde komme til at virke. Jeg har i hvert fald satset hele butikken, siger han.
Han havde aldrig hørt om solsikkepiller før, men faldt over dem på Facebook. Og så slog han til og betalte 2.500 kroner per palle.
Han ved dog endnu ikke, om det har været en god investering eller ej, for han tester dem først, når fyringssæsonen går i gang.
- Men det skal virke, for jeg har ikke noget alternativ, siger han.
Emil Frederiksen er ikke den eneste, der har fået øjnene op for solsikkepiller. Flere forhandlere bekræfter over for DR Nyheder, at der er stor efterspørgsel efter den alternative brændselsform.
Eksplosiv efterspørgsel
Hos Miljøfoder i Viborg havde man ikke solsikkepiller i sortimentet for bare et år siden. Men nu forlader pallerne med de sorte piller lagret lige så hurtigt, de kommer ind.
- Lige pludselig er efterspørgslen bare eksploderet, siger ejeren af butikken, Karsten Bank.
Han har mange kunder på venteliste til at få både træpiller og solsikkepiller.
- I det hele taget har brændselsmarkedet jo været helt, helt kaotisk, uddyber han.
Typisk plejer forbrugerne at købe træpiller løbende over sæsonen i stedet for at bestille det hele hjem på én gang. Men det er anderledes i år.
- Hele panikken er kommet af, at folk er begyndt at hamstre og købe ind til hele sæsonen. Hvis du bruger otte paller indtil maj næste år, kunne man måske godt have nøjedes med at købe fire paller nu, og så kunne det være, der havde været nok, siger han.
Ligesom andre forhandlere anbefaler han sine kunder, at de tester solsikkepillerne af først, inden man køber flere tons hjem. For det er slet ikke sikkert, at ens fyr kan forliges med de sorte alternativer.
Ekspert: Mange ulemper ved solsikkepiller
Solsikkepiller har en række ulemper, hvis man sammenligner med træpiller.
Det siger Anders Pødenphant, der er seniorkonsulent på Teknologisk Institut.
Han har sammenlignet træpiller med alternative brændsler som solsikkepiller, olivenpiller og halm.
De forsøg viser, at partikeludledningen er 20 gange så høj som ved en god kvalitetstræpille. Og siden at private anlæg ikke har et filter monteret, ender de partikler i luften omkring os.
- Miljømæssigt er det ikke forsvarligt, at man udleder så store partikelmængder, fastslår eksperten.
Hør, hvad Emil Frederiksen fra Vordingborg gør sig af tanker om, at hans solsikkepiller forurener mere end træpiller:
Derudover danner solsikkepiller mere aske, ligesom de også smuldrer.
- Jeg tror, at mange private forbrugere med små biomassekedler vil opleve en masse problemer på grund af det høje askeindhold. Det vil kræve meget vedligehold af deres anlæg, og man kan også opleve problemer i kedlen, så den går i stykker efter kort tids brug, uddyber Anders Pødenphant.
Han vurderer, at det vil være bedre, hvis private forbrugere brændte træpiller af, og at de store varmeværker så kan brænde de alternative biomasser af. De har nemlig filtre monteret på deres skorstene, så partiklerne ikke ender i luften.
Dækker forsikringen?
Seniorkonsulent Anders Pødenphant har ikke kendskab til nogen private anlæg, der er godkendt til et såkaldt kategori D-brændsel - ikke træ-indholdig brændsel, som solsikkeskallerne hører under.
Det betyder, at det er ulovligt at brænde solsikkepiller af i sit nyere pillefyr. Kommunalbestyrelsen i ens hjemkommune står for tilsynet, og straffen er en bøde.
Men hvis fyret eksempelvis brænder, og hele huset brænder ned, er det pludselig også et spørgsmål om forsikring.
For dækker forsikringen overhovedet, hvis man brænder noget af i sit fyr, velvidende at det er ulovligt?
Spørger man brancheorganisationen for danske pensions- og forsikringsselskaber, F&P, er svaret som udgangspunkt ja. Et forsikringsselskab vil altid dække en brand, også selvom man måske har udvist uagtsomhed.
Kun hvis der er tale om grov uagtsomhed, dækker forsikringen ikke.
- Som udgangspunkt dækker husforsikringen brand, medmindre man taler om grov uagtsomhed, altså at der er så indlysende en risiko for en skade, at man burde have indset, at det kunne medføre en brand, siger Anne Garde Slothuus, forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen, der hører under F&P.
- Det vil være en konkret vurdering fra sag til sag, men umiddelbart vil jeg mene, at forsikringen vil dække en eventuel brand efter det her, tilføjer hun.
Hun råder forbrugerne til, at man undersøger enhver tænkelig risiko og kontakter producenten af sit pillefyr for at høre dem, om det er forsvarligt at anvende solsikkepiller i sit fyr.
Familiens økonomi vægter højest
Emil Frederiksen i Vordingborg er godt klar over, at han ifølge reglerne ikke må fyre med solsikkepiller i sit fyr. Men han holder ved sin plan om at satse på de sorte piller.
For han bliver nødt til at tænke på sin families økonomi.
- Det er jo ikke noget, jeg gør af lyst, det er nærmere af nød.
Og så håber han, at solsikkepillerne virker i hans fyr. For ellers går familien en kold vinter i møde.