Det aarhusianske kontakttal tæt på marts-niveau

Smitten spreder sig så hurtigt, at der skal nationale indgreb til, siger epidemiolog.

Epidemiolog Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet mener, at man burde indføre nationale krav om mundbind i stedet for de lokale. (arkiv) (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Fem dage.

Så lang tid tager det, før antallet af smittede med coronavirus er fordoblet i Aarhus.

- Nationalt betyder kontakttallet i øjeblikket, at vi fordobler antallet af smittede hver tiende dag. I Aarhus fordobles smitten for tiden hver femte dag, siger matematikepidemiolog Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet i P1 Orientering.

Det kan man ifølge epidemiolog forudsige, fordi han har udregnet det aarhusianske kontakttal til 2,2 med nye tal fra Aarhus. Det betyder, at en aarhusiansk coronasmittet i gennemsnit giver virussen videre til lidt over to mennesker.

- Hvis det forbliver på det her niveau, så skal du gange antallet af smittede i Aarhus med to. Så får du 700 smittede om fem dage og 1.400 smittede fem dage efter igen, siger Viggo Andreasen.

Det såkaldte kontakttal ligger markant højere end landsgennemsnittet på 1,4 og er ifølge Viggo Andreasen ikke meget mindre end det kontakttal, vi så i marts måned, da epidemien kom til Danmark og var på sit højeste niveau. Da landet blev lukket ned den 12. marts, var smittetrykket 2,5 med den beregningsmetode, Viggo Andreasen benytter.

En samlet bølge af epidemi

Det høje aarhusianske kontakttal er dog ikke epidemiologens største bekymring. Han mener ikke, at man skal tænke på smitten i Aarhus som noget helt specielt.

- Efterhånden som der bliver flere smittede, kommer udbruddene hyppigere og hyppigere. Og til sidst kan vi simpelthen ikke se dem som enkeltudbrud, men som en samlet bølge af epidemi, siger Viggo Andreasen.

Han mener ikke, at det giver nogen mening, at myndighederne indfører lokale restriktioner om mundbind i offentlig transport i Aarhus og Silkeborg, men ikke i resten af landet.

Det gør han ikke, fordi vi nu oplever, at de lokale udbrud opstår for hurtigt til, at lokale regler har den ønskede effekt.

Værktøjskassen bliver mindre

En af Viggo Andreasens bekymringer er, at Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for kontaktopsporing i Danmark, allerede nu må have frygteligt travlt.

Kontaktopsporing foregår ved, at styrelsen ringer til en smittet og tilbyder hjælp til at finde ud af, hvilke personer de har været tæt på. Herefter kan styrelsen kontakte dem og dermed bidrage til at bryde smittekæden.

Derudover bruger man også genetisk kortlægning til at finde ud af, hvordan et smitteudbrud hænger sammen med andre.

Der er grænser for, hvor meget længere Styrelsen for Patientsikkerhed vil kunne følge med og lave en effektiv kontaktopsporing, og vi kan derfor risikere at miste det værktøj fra værktøjskassen, mener Viggo Andreasen.

- Vi kommer snart i den situation, hvor kontaktopsporing ikke vil bidrage særligt meget til at holde kontakttallet nede.

Drop lokale regler

For at holde udbruddet nede nationalt, foreslår epidemiologen, at man dropper de lokale restriktioner og indfører nationale krav. Han påpeger, at et nationalt mundbindskrav ikke ville være nok, da man ifølge ham kun regner med, at mundbind vil nedbringe smitten med 30 procent.

- Selv hvis vi allesammen brugte mundbind, fra vi stod op, til vi gik i seng, så ville vi ikke kunne reducere kontakttallet til mere end 1. Og det er nok lidt for højt til, at vi kan leve med det, siger Viggo Andreasen.

Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen, vurderer ikke, at et nationalt mundbindskrav er løsningen, da hun bliver forelagt Viggo Andreasens opfordring i P1 Orientering.

- Det er et ekstra håndtag. Man skal holde afstand, og det er væsentligt, at det er det første. Det er der, hvor man ikke kan holde afstand, at man kan overveje at gå det ekstra skridt, siger Bolette Søborg.

Opdateret med korrekt kontakttal fra marts 2020 med den beregningsmetode Viggo Andreasen benytter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk