Det bliver de unge, der bærer epidemien: 'Man har stadig et ansvar for at forebygge smitten'

Slutdato for vaccinerne skubbes til den 29. august.

Pressemøde Eigtveds Pakhus i København den 10. maj 2021. Sundhedsministeriet giver status på covid-19-situationen sammen med Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

I dag holdt landets sundhedsminister og myndighederne pressemøde i Eigtveds Pakhus. Et pressemøde med et overordnet budskab, og det var, 'Vi har fortsat styr på coronaepidemien i Danmark.

Det skyldes ikke mindst, at andelen af vaccinerede danskere vokser.

- Blandt danskere over 16 år har 31 procent fået første stik og 17,9 procent er færdigvaccinerede, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke til pressemødet.

Magnus Heunicke ønskede under dagens pressemøde ikke at sætte en konkret dato på, hvornår det bliver muligt for danskerne at blive vaccineret med Johnson & Johnson eller AstraZeneca gennem en frivillig ordning. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Her fortalte Heunicke også, at alle over 70 år har påbegyndt vaccinationen eller er færdigvaccineret. Og dermed ændrer epidemien karakter.

- Lige nu er der flere indlagt i aldersgruppen 30-39 år end over 80 år. Og det er godt, da de yngre grupper også har markant bedre mulighed for at komme sig, sagde Magnus Heunicke (S).

Og det er de unge, der lever et liv, hvor smitterisikoen er høj, sagde Henrik Ullum fra Statens Serum Institut.

- Smitten er størst hos unge og yngre voksne. Det er grupper, der ser hinanden meget, og smitten afspejler altså også de åbninger, vi har lavet på uddannelsesinstitutionerne.

Og selvom vi ser en lille smittestigning i samfundet, så registrerer vi i Danmark ikke en overdødelighed, lød det også fra Henrik Ullum.

Ta' smitten alvorligt

Men det betyder ikke, at der ikke er grund til at tage sygdommen seriøst, hvis man er ung, fortalte direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

- I den kommende tid vil overvægten af unge smittede helt naturligt stige - i og med at de ikke er blevet vaccinerede.

- Og man har stadig et ansvar for at forebygge smitten. Man kan også blive alvorligt syg som ung, og man kan få meget generende senfølger, sagde Søren Brostrøm.

Vaccinekalender skubbes en uge

Samtidig fik Søren Brostrøm anledning til at kommentere på den ændring i slutdatoen for, hvornår danskerne forventes færdigvaccineret, der blev præsenteret i vaccinekalenderen ved pressemødets start.

- Datoen for, hvornår vi forventer at være færdigvaccinerede er rykket til den 29.august.

Opdateringen kommer efter, at vaccinen fra Johnson & Johnson blev taget ud af det officielle vaccinationsprogram. Det er dog en nedjustering af forventningerne til den tyske CureVac-vaccine, der bærer skylden for, at slutdatoen skubbes.

- Vi kører nu videre med vacciner fra Pfizer, Moderna, og så vil vi også tage CureVac i brug, når den bliver godkendt.

Hidtil har forventningen været, at CureVac kunne tages i brug i juni, men nu lyder det, at "vaccinen forventes først at blive en del af det danske vaccinationsprogram i løbet af sommeren, såfremt den godkendes til brug".

Godkendelsen af CureVac sker af Det Europæiske lægemiddelagentur.

Tilvalgsmodel er sendt i høring

Tilbage står vi med voldsomme mængder af vaccine fra både AstraZeneca og Johnson & Johnson. En del af dem skal indgå i den frivillig-ordning, hvor danskere, der gerne vil have deres vaccine tidligere end planlagt i vaccinationskalenderen, kan få et stik med en af de "droppede" vacciner.

- Bekendtgørelse er sendt i høring, når den er overstået, er det lovmæssige grundlag på plads, sagde Magnus Heunicke.

Man regner med, at ordningen er på plads den 20. maj, men det ser ikke ud til, at der er nogle private udbydere, der er klar til at tage opgaven til den dato. Til spørgsmålet om, om en velfungerende ordning overhovedet er realistisk, lød det fra sundhedsministeren:

- Det mener jeg klart. Men hvornår den første dansker, der får et stik i tilvalgsordningen, kan jeg ikke svare på. Men det er op til de private virksomheder at kunne levere.

pressemødet lovede Søren Brostrøm også, at man i løbet af den kommende uge præsenterer en vejledning til de læger, der skal ordinere vaccinerne gennem fritvalgsordningen.

En række retningslinjer, der længe har været efterspurgt af lægerne.