Det er blevet seks gange så dyrt at adoptere

I dag koster det op til seks gange så meget at adoptere, som for ti år siden.

Danish International Adoption (DIA) ærgrer sig over at deres gebyrer er steget. Direktør Robert Jonasen (© dr)

Forældre, der gerne vil adoptere et udenlandsk barn, skal betale langt højere gebyrer og omkostninger, end for bare ti år siden.

Dengang, i 2006, lå de samlede gebyrer på omkring 80.000 kroner for langt de fleste aftagerlande. I dag er gebyrerne steget til mellem 158.000 og 287.000, afhængig af afgiverland.

- Vi er meget bekymrede for, at de her meget store prisstigninger efterhånden fører til, at det kun er for de få og de velbjergede at adoptere. Det, synes vi, er helt forkert, siger Michael Paaske, der er formand for Adoption & Samfund, som er en forening for adoptivfamilier.

Bureau ærgrer sig over prisstigninger

Adoptionsbureauet Danish International Adoption (DIA), som opkræver gebyrerne, ærgrer sig over også selv over prisstigningerne.

- Vi synes jo egentlig også, at det er blevet for dyrt at adoptere. Adoption skal ikke kun være for rige mennesker. Derfor er vi også voldsomt bekymrede over, at prisen er nået dertil, hvor den er, siger Robert Jonasen, der er direktør i Danish International Adoption (DIA).

Han understreger, at DIA er en non-profit-organisation, som ikke tjener penge.

-Prisen er fuldstændig tilpasset de udgifter, der ligger i forbindelse med formidlingen, siger Robert Jonasen til DR Nyheder.

Færre børn giver højere gebyrer

Forklaringen er blandt andet, at afgiverlandene har gjort adoptionsprocesserne og kravene til dokumentation mere omfattende.

Desuden er der kommet færre adoptivbørn til Danmark. Det gør udgifterne til den enkelte adoption højere, fordi der er en række processer og personaleudgifter, som er de samme, uanset om der er 100 adoptioner eller tre gange så mange, lyder det fra DIA.

- Når der er færre adoptanter, så stiger prisen også, siger Robert Jonasen, som samtidig understreger, at bureauet har skåret antallet af medarbejdere de senere år.

Foreningen Adoption & Samfund frygter, at adoption i fremtiden kun bliver en mulighed for velstillede familier. Derfor foreslår foreningen, at politikerne hæver det tilskud, som staten giver ved adoptioner.

- Så skal man forhøje tilskuddet via finansloven til for eksempel 150.000 kroner, siger Michael Paaske til DR Nyheder.

Voldsom stigning

For ti år siden lå statstilskuddet på omkring 41.000 kroner, svarende til omkring halvdelen af de 80.000.

I dag er statstilskuddet steget til 51.583 kroner. Dermed er egenbetalingen oppe på mellem 110.000 og 235.000 kroner. Den udgiftsstigning er for voldsom for mange, mener Adoption & Samfund.

- Vi mener, at adoption skal være en lige mulighed for enhver dansker, uanset baggrund og uddannelse, siger Michael Paaske.

Antallet af adopterede børn er faldet markant. I 2000 kom 716 udenlandske adoptivbørn til Danmark. Sidste år var tallet nede på 97, og faldet ser ud til at fortsætte i år.