"Det er da det, vi gør. Vi skal da hænge nogle knager op"

Et københavnsk kærestepar fik søndag morgen en idé, der luner de hjemløse og ifølge de hjemløses landsorganisation illustrerer det en tendens.

'Hvis du ikke har brug for det, hæng det. Hvis du har brug for det, tag det'. På få timer fik Sanne Ørnebjerg og Troels Bækholm samlet 15 poser tøj ind til hjemløse i København.

Idéen opstod søndag morgen foran fjernsynet i lejligheden i København. 37-årige Sanne Ørnebjerg så sammen med sin 36-årige kæreste, Troels Bækholm, et program med nogle hjemløse, der frøs.

- Og så huskede jeg et opslag med nogle fra Tehran, der hængte knager med tøj til hjemløse op i byen, siger Sanne Ørnebjerg.

- Så kiggede vi på hinanden og sagde: Det er da det, vi gør. Vi skal da hænge nogle knager op.

15 poser varmt tøj

Kæresteparret delte idéen med naboerne i den københavnske sydhavn via en række beboer-portaler. Kom med noget tøj, så hænger vi det op i København, lød opfordringen.

- Vi delte det ved 9-tiden, og der kom 14-15 poser tøj, nogle knager og nogle soveposer, fortæller Sanne Ørnebjerg.

Knagerækkerne blev sømmet op søndag eftermiddag.

Sammen med sin kæreste kørte hun mod indre København klokken 14 med de mange poser tøj. Plus de sandwich som naboen havde smurt til de hjemløse. Og de poser med hundefoder som selvsamme nabo havde pakket til de hjemløses hunde.

Med en forventning om, at der ville være flest hjemløse omkring Københavns Hovedbanegård havde Sanne Ørnebjerg og Troels Bækholm udset sig de grønne vægge ved Metro-byggeriet på Reventlowsgade og Halmtorvet, som oplagte holdere for knagerne.

10 styk blev hamret op. Det blev bemærket af målgruppen for projektet.

- Der var flere, der kom hen og fik sig nogle varme handsker, og der kom en mand i kørestol, der manglede et ben, så han fik sig en sok til sin fod, fortæller Sanne Ørnebjerg.

Sanne Ørnebjerg og Troele Bækholm nåede at samle 15 poser tøj ind på fem timer.

- Og så kom der en hjemløs og hang sit tørklæde op på en knage, fordi hun var blevet træt af det. Så tog hun et andet.

Hvad er målet med jeres projekt?

- Vi håber, at de, der har lidt for meget tøj, vil hænge det på knagerne. Og vi håber, at det vil fortsætte, siger Sanne Ørnebjerg.

En tendens

Sanne Ørnebjerg og Troels Bækholm er ifølge Ask Svejstrup, der er sekretariatsleder i de hjemløses landsorganisation SAND, personificeringen af en udvikling, der har taget til de seneste fem år.

- Jeg ser en helt klar tendens til, at flere danskere selv tager initiativ til at hjælpe hjemløse, siger Ask Svejstrup.

Hvorfor tror du, vi ser den udvikling?

- Finanskrisen lærte os, at det kan gå galt for alle, og det har lært mange mennesker at se mere ydmygt på tilværelsen og i højere grad hjælpe dem, som har brug for hjælp, siger Ask Svejstrup.

SAND bliver i stigende grad - stadig særligt i december - kontaktet af danskere, som spørger, hvordan de kan hjælpe de hjemløse. Varmt tøj, mad og en kop varm kaffe er ifølge Ask Svejstrup et godt sted at starte, men lige så vigtigt:

- Vis de her borgere respekt. Hils på dem, når du møder dem på gaden, opfordrer Ask Svejstrup.