'Det er helt ude i hampen': Onlinetrænere tilbyder børn ned til 8-års-alderen vægttabsforløb

En lang række eksperter advarer mod, at børn tager forløbene.

På en af onlinetrænernes profiler vises billeder af en pige, der har smidt 6 kilo. Hun har nu forlænget forløbet med træneren fremgår det også. Eksemplet er ikke fra Per Larsens profil. (Foto: Grafik: Sandra Bertelsen)

Opdatering: To citater er ændret mandag klokken 22.00. Læs mere nederst i artiklen.

- Mød min seje klient. På kun tre måneder har han smidt 12 kilo. Jeg er lykkelig over at have skabt en så smuk transformation.

Før og efter-billeder med tekster i stil med denne er hverdagskost for alle, der har besøgt facebook- eller Instagramprofilen hos de rigtig mange onlinetrænere. Trænere, der tilbyder danskerne virtuel hjælp til at rykke lidt sul af sidebenene eller gøre bryst og biceps svulstige til stranden.

Men en søgning på sociale medier viser, at en række onlinetrænere er begyndt at lægge før og efter-billeder op af klienter helt ned til 8-års alderen. Børn og unge teenagere, der, via et forløb, de er blevet tilmeldt af deres forældre, har tabt sig både 5, 10 og 15 kilo.

Efter et forløb på et halvt år vises en drengs vægttab. Samtidig deles billedet med en besked om, at resten af følgerne nu ikke selv har en undskyldning for at komme i gang. Ingen af billederne er af Per Larsens klienter. (Foto: Grafik Sandra)

En af de trænere, der er begyndt at tage børn ind som klienter, er Per Larsen, der har Larsencoaching.com. Han har lige nu fem klienter under 16 år på henholdsvis 9, 11, 12, 14 og 15 år.

- Jeg har en dreng, der har været i et forløb i halvandet år på et sygehus med en diætist. Og han har ikke set et eneste resultat. Det gør han nu, siger Per Larsen.

Men alligevel bliver Per og flere andre onlinetræneres nye kundegruppe kritiseret voldsomt fra flere sider. Blandt andet Anders Nedergaard, der er ph.d i muskelbiologi og formand for det nystiftede brancheinitiativ PT Danmark, der er et forsøg på at organisere og kvalitetssikre de ellers uorganiserede personlige trænere.

- Jeg har aldrig oplevet, efter 23 år i branchen, at trænere målretter forløb mod børn på den måde, fortæller han.

Og han ser store problemer i, hvad han kalder en "begyndende tendens".

- Min kæreste fortalte mig om en onlinecoach, der for nylig lagde et billede op af sin ”superseje klient" på 9 år, der havde tabt sig x-antal kilo. Og den coach er altså vel at mærke en person, der primært er kendt for at hjælpe bodybuildere med at stille op til konkurrencer, siger Anders Nedergaard.

Anders Nedergaard er også kendt som 'doktor muskel' og har studeret og beskæftiget sig med det danske fitnessmiljø i over 20 år.

For størstedelen af landets online-trænere har slet ikke kompetencerne til at arbejde med børn, lyder kritikken. Og Anders Nedergaard frygter, at det kan få alvorlige konsekvenser for mange børn og unge i form af spiseforstyrrelser, hvis tendensen for alvor vinder indpas.

- Der er i princippet ikke noget i vejen med vægttab for børn, men de skal bare ikke blandes ind i det. Der skal være nogle voksne, der sætter nogle rammer, så det sker af sig selv.

- Når man poster en video på sin story på en profil med over 10.000 følgere, så blander man barnet ind i det. Der er sandsynligvis folk, der har set den story og fortæller barnet, hvor sej han er, fordi han har tabt sig. Hvad fanden mon han så tænker, når han tager på igen?

Øger risikoen for spiseforstyrrelse 'markant'

Samme frygt har man hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

- Hvis børn under 18 år skal tabe sig ved at gå på slankekur, skal det være ud fra en lægefaglig vurdering ikke ud fra forældres eller en træners vurdering.

- Vi sidder med mange hos os, der fortæller, at første gang de så tegn på deres spiseforstyrrelse, det var, da de første gang blev gjort opmærksomme på, at de var overvægtige og blev sat på en slankekur. Og de taler præcis om, at det var i 10-12 års-alderen, siger direktør Laila Walther.

Hun kritiserer også, at onlinetrænerne bruger før og efter-billeder af børn og teenagere til at sælge deres forløb til andre børn og teenagere.

- Hvis man bliver rost for sit vægttab, så kan man blive helt afhængig af det. Det er også derfor, at vi ser personer, der hader deres anoreksi, men også elsker den, fordi det jo er den, der fra starten hjalp dem med at blive anerkendt for, at de var blevet tynde. Det forstærkes naturligvis kun, hvis rosen også kommer fra 10.000 følgere på en træners Instagram-profil.

Hvor stor er risikoen for et barn ved være med i et forløb ved en personlig træner uden lægefaglig baggrund?

- Man kan jo ikke sætte procenter på det, men du kan se, at der allerede i dag er rigtig mange - særligt piger - i 8-9. klasse, der er i risiko for at udvikle spiseforstyrrelser. Deltager børn og teenagere i sådan et forløb her, bliver risikoen øget markant.

Træner: Forældrene giver selv lov til billeddeling

Per Larsen, der har Larsencoaching.com afviser kritikken, og mener slet ikke, at han kan betegnes som en online-træner.

- Du kan ikke sige, at jeg er onlinecoach, fordi jeg har mødtes med de børn, jeg har hjulpet. Det kan du også se på min Instagram-profil, siger han.

Hvor mange gange har du mødtes med dine unge klienter og deres forældre i løbet af forløbet?

- Det har jeg gjort to-tre gange.

Vi har talt med flere kilder, der kritiserer, at du lægger før og efter-billeder af børnene op på dine sociale medier. Hvad siger du til den kritik?

- Forældrene har jo selv givet lov. De er jo stolte af det. Hvis de vil have det fjernet, så siger de selvfølgelig bare til.

Ingen kurser målrettet børn

De eksperter, som jeg har talt med, de fortæller, at det er sindssygt svært at håndtere almindelig vækst og overvægt samtidig. Hvilke kompetencer har du?

- Jeg har nogle kostvejlederkurser, og så har jeg min egen erfaring. Jeg har hjulpet hr. og fru. Jensen de sidste 12 år.

Har du nogle kurser, der er målrettet kost og ernæring for børn?

- Nej.

Der er også mange, der peger på, at det her tidlige fokus på vægttab, kan give spiseforstyrrelser?

- Det er forældrene selv, der vælger, om man skal gå på vægten eller ej. Jeg laver både forløb, der fokuserer på velbefindende og på vægttab.

- Om du går til en diætist eller sundhedsplejerske eller mig kan jo være det samme i forhold til fokus på vægttab, så jeg mener, at pilen peger flere steder hen der.

Men hvorfor fokuserer du så altid på vægttabet, når du lægger dem op på din profil?

- Billederne er det vigtigste, men vi mennesker er drevet af at se resultater. Lige meget hvilken træner du ser på, så fremgår vægttabet jo. Det er jo derfor 80 procent af klienterne kommer. Om det er rigtig eller forkert, det kan jeg ikke se.

Afviser du nogensinde børn, der vil tabe sig hos dig?

- Yes. Jeg afviser klienter ugentligt. Hvis et barn ikke vejer for meget, så skal det jo heller ikke starte i et vægttabsforløb hos mig.

Diætistforeningen: Vil drøfte sagen med Styrelsen for Patientsikkerhed

Hos Fagligt selskab af Kliniske Diætister har man også registreret tendensen blandt onlinetrænerne.

- Jeg er helt rystet over, hvor meget skade sådan en virtuel coach kan risikere at gøre både fysisk og psykisk på børnene. Det er ikke for barnets bedste, siger formand Mette Theil.

Hun overvejer derfor at drøfte sagen med Styrelsen for Patientsikkerhed. Før og efter-billederne på sociale medier hører nemlig ingen steder hjemme.

- Børn skal ikke motiveres på en konkurrencelignende måde. Man ved ikke, om man trigger noget ved at vise, "at før var du denne her lille tykke, og nu er du tynd". Og vi ved ikke, hvor meget de her trænere er der, når man er færdig med forløbet. Psykologisk er det virkeligt skræmmende.

Derudover er der flere grunde til, at et barn kan være overvægtigt.

- Årsagen til overvægten kan hænge sammen med problemer i hormonsystemet, seksuelt misbrug, dårlig trivsel eller noget andet. Det er jeg i tvivl om, hvorvidt de her online-trænere kan fange.

Vil du fraråde alle forældre at gøre brug af det her?

- Ja, faktisk. Det ser umiddelbart inviterende ud, men kan gøre mere skade end gavn. Diætister sammen med andre fagprofessionelle, bør behandle overvægt ved børn- ikke en coach, siger Mette Theil.

Professor: Forløb indikerer, at trænerne intet ved om overvægt

Præsenteret for de forløb, som onlinetrænerne giver børnene, har læge og forsker Cilius Esmann Fonvig heller ikke meget til overs for trænerne. Han er desuden formand for udvalget vedrørende overvægt under Dansk Pædiatrisk Selskab.

- Et 12- eller 16-ugers forløb til det, der er en kronisk, alvorlig og progressiv sygdom, som overvægt er, er totalt uhensigtsmæssigt. Det er helt ude i hampen.

- Hvis man laver sådan et forløb, så indikerer det, at man ikke har forstået overvægt. Det svarer til, at du behandler sukkersyge, astma eller epilepsi i tolv uger, og så er det overstået. Det er det typisk aldrig.

Cillius (Foto: Ricky John Molloy © MAIL@RICKYMOLLOY.COM)

Han frygter også, at nogle onlinetræneres begrænsede faglige baggrund kan resultere i, at børnene simpelthen ikke får den næring, de skal bruge på et kritisk tidspunkt i deres udvikling.

- Forløbet, du beskriver for mig, indikerer, at trænerne simpelthen ikke har det lægefaglige på plads. Og så begynder det at blive farligt for børn og unge.

- Det, der ofte sker i den misforståede håndtering af overvægt, det er, at man får at vide, at man bare skal spise mindre og løbe mere. Men når man er barn eller teenager skal kroppen hele tiden bruge energi på at vokse og udvikle sig. Ikke kun i højden, men også organerne. Og det er en ekstremt svær balance at håndtere almindelig vækst, mens man skal håndtere overvægt, siger Cilius Esmann Fonvig.

Bør man overhovedet tilbyde sådan nogle forløb her til børn?

- Altså hvis man ikke har forstået overvægt, som jeg antager, at man ikke har her, så skal man slet ikke tilbyde disse forløb til nogen, afslutter Cilius Esmann Fonvig.

'De gør det for pengene'

Nogenlunde samme opfordring, lyder fra formanden i PT, Anders Nedergaard.

- De gør det, fordi de ved, at der er penge i det. De ved, at pengene ligger i hr. og fru Danmark, og har nu fundet ud af, at det også ligger i deres børn, siger han.

Spørger man en træner som Per Larsen, er motivationen dog en ganske anden.

- Jeg har selv været overvægtig. Vejede 100 kilo, da jeg blev konfirmeret, så jeg vil virkelig gerne hjælpe de her børn, siger Per Larsen.

Anders Nedergaard har efter artiklens udgivelse bedt om at få modereret to af sine kommentarer. Derfor er formuleringen om, at den unavngivne træner ”udelukkende” har hjulpet bodybuildere med at stille op til konkurrencer rettet til, at vedkommende ” primært er kendt for at hjælpe bodybuildere”.

Derudover er et citat ændret fra: ”Prøv at tænke på denne her 9-årige dreng, der bliver lagt op på en profil med tusindvis af følgere. Så roser alle ham for at have tabt sig. Hvad fanden tror du, det gør ved ham, når han tager dem på igen?” til: ”

Der er i princippet ikke noget i vejen med vægttab for børn, men de skal bare ikke blandes ind i det. Der skal være nogle voksne, der sætter nogle rammer, så det sker af sig selv. Når man poster en video på sin story på en profil med over 10.000 følgere, så blander man barnet ind i det. Der er sandsynligvis folk, der har set den story og fortæller barnet, hvor sej han er, fordi han har tabt sig. Hvad fanden mon han så tænker, når han tager på igen?”