Det er sommer, det er sol, og det er søndag - og op til 27 grader i Sønderjylland

I dag får vi åres første sommerdag, som også kan byde på byger og torden.

I dag får vi åres første sommerdag, som dog også vil byde på regn og torden i løbet af aftenen. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Så er det sommer.

I hvert fald startede sommerkalenderen officielt i går 1. juni, og i dag følger vejret trop med temperaturer, der lokalt kan komme helt op på 25 grader og derover.

Det er dog ikke alle steder i landet, at det er tid til at hoppe i badebukserne, for mange steder vil temperaturerne "kun" ligge et sted mellem 18 og 23 grader.

- Men i den sydlige og sydvestlige del af landet er der mulighed for 25 grader og endda højere, siger vagthavende meteorolog hos DMI Lars Henriksen.

Lolland er et af de steder, der også kan forvente sommervejr i løbet af søndagen.

På Twitter skriver DMI, at sønderjyderne får det varmeste vejr med temperaturer på 27 grader, mens de østlige egne får mest sol.

Selv om temperaturerne er højere, skinner solen ikke alle steder fra en skyfri himmel.

- Vi får det, vi kalder sløret sol flere steder, siger Lars Henrik og understreger, at de relativt lave vandtemperaturer, som ligger på 12-13 grader, også er med til at køle den lune vind lidt ned.

Den varme luft, som ligger over landet, vil senere bliver afløst af en koldfront fra vest.

- Når det sker, ser vi ofte, at der ender med byger og torden, siger Lars Henriksen.

Også resten af ugen vil der være relativt høje temperaturer og perioder med sol - men også her kan der komme torden og byger.

Årets første sommerdag

I går var det ifølge kalenderen den første sommerdag. Men når vi taler om vejret, skal temperaturen være 25 grader eller over, før metrologerne også betragter det som sommer.

- Vi har lige skudt sommerkalenderen i gang, og nu får vi så også den første dag med sommertemperaturer, siger Lars Henriksen.

Han fortæller, at sommeren sidste år allerede startede i maj, hvor vi på nuværende tidspunkt allerede havde haft flere dage med sommervejr og temperaturer over 25 grader.

Vejret omkring 1. og 2. juni lå i 2018 på omkring de 29-30 grader.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk