Det Etiske Råd advarer mod gratis-apps: Alvorligt problem, at vi betaler med vores intime data

Vi skal have mulighed for at bruge apps uden at dele data, mener rådet.

- Der kan være en stor risiko for, at vores privatliv bliver krænket og andre får oplysninger om vores sundhedstilstand, når vi handler med vores sundhedsdata, siger Lise von Selen. Grafik: Clara Juliane Münnecke

Vi kan tracke vores træning, tælle dagens kalorier eller måle på nattens søvn. Alt sammen via smarte og gratis apps.

Det kan være en hjælp, hvis du gerne vil tabe dig eller have hjælp til at få løbet. Men selvom appen er gratis, betaler vi ofte for vores apps med vores personlige data.

Her i

DR
Nyheder har vi beskrevet, hvordan meget personlige data som søvn, vores vægt eller træningsruter kan være penge værd for virksomheder, der vil sælge deres produkter.

Nu advarer Det Etiske Råd mod gratis apps, hvor vi betaler med vores data for at få gavn af tjenesterne. De har nemlig set nærmere på apps og smart-ures indsamling af data.

- Vi anbefaler, at man får mulighed for at betale med kroner og øre i stedet for at betale med sine data. Så får udbyderen ikke ret til at bruge vores data til noget som helst, siger Lise von Seelen, der er medlem af Det Etiske Råd.

For hvis først du har trykket 'godkend', når du downloader en app, har du ikke selv længere indflydelse på, hvad der sker med dine personlige data, siger hun.

Vores privatliv kan blive krænket

Det kan virke ufarligt at taste sin løberute ind i en fitness-app. Men fordi man i dag kan kombinere så meget data udover dem, du selv har afgivet, kan virksomheder udlede mønstre og lave personprofilering af hver enkelt bruger.

Den Daglige Dosis forklarer, hvilke konsekvenser det kan have for dig og mig, at vi deler løs af vores data i bytte for gratis apps?

0:00

Særligt med sundhedsapps og træningsarmbånd ser Det Etiske Råd alvorlige problemer:

- Der kan være en stor risiko for, at vores privatliv bliver krænket, og andre får oplysninger om vores sundhedstilstand, når vi handler med vores sundhedsdata, siger Lise von Seelen.

Selvom der er kommet flere krav til, at vi skal give

samtykke
med
persondataforordningen
GDPR
, så understreger rådet, at vi stadig dagligt giver
samtykke
til tjenester, uden vi er klar over, om vi giver tilladelse til at dele sundhedsoplysninger.

Del din data og få rabat på forsikringen

Oplysningerne om vores sundhed kan være mange penge værd - den beregning har amerikanske virksomheder lavet. Men herhjemme har Det Etiske Råd også fundet eksempler på, at data kan bruges til mere end målrettede annoncer.

For eksempel giver det svenske forsikringsselskab Moderna Forsäkring rabat til kunder, som siger ja til at bruge en skridttæller-app. De kan få op til 15% rabat afhængigt af, hvor mange skridt de går hver dag.

Og arbejdsgivere kan abonnere på Falck Healthcares programmer, hvor medarbejderne registerer deres

trivsel
i appen Howdy for at
forebygge
stress og sygdom. Her bliver oplysningerne dog kun delt
anonymt
med arbejdsgiverne.

Problemet er ifølge Det Etiske Råd, at de data, der kan bruges til at beregne vores forsikringspræmie ud fra vores sundhed eller sandsynlighed for at udvikle en bestemt sygdom i fremtiden, kan være mere eller mindre

pålidelige
.

- Svært at bruge app uden at dele data

Vi har kontaktet flere sundhedsapps for at få svar på, om det er muligt at fravælge at dele data med deres app.

I en mail til

DR
Nyheder skriver en talsperson for træningsappen Strava:

- Det er aldrig et krav, at man deler data for at bruge vores app, men det er ikke rigtig muligt at bruge den uden at dele informationer.

Strava er nemlig bygget op som et socialt netværk, hvor man bliver

opfordret
til at dele sin træning - inklusiv sin puls - med andre.

Dagbogsapp på abonnement

Du kan allerede i dag betale for nogle apps med penge i stedet for data, som Det Etiske Råd efterlyser.

Dagbogsappen Reflectly er en af de apps, der har valgt, at brugerne skal købe abonnement for at bruge tjenesten - så appen ikke skal tjene penge på brugernes data:

- Vores app afhænger af, at brugerne kan stole på, at det, de deler, er fortroligt. Der ville ikke være særlig mange brugere tilbage, hvis det kom ud, at vi solgte oplysninger til andre, siger stifter og CEO Jakob Brøgger-Mikkelsen.

Og muligvis bliver det nemmere for os at vælge at betale fremover. I hvert fald, hvis man skal tro Jakob Brøgger-Mikkelsens brancheviden:

- Der er flere apps, der tager betaling for deres service. Fordi brugerne er ved at være opmærksomme på, at hvis de ikke betaler for et produkt, så er de nok produktet selv, siger Jakob Brøgger-Mikkelsen.

Opdateret: Vi har tilføjet, at oplysninger, som medarbejdere deler i appen Howdy, kun bliver delt med arbejdsgivere i anonymiseret form, så det er helt klart, at virksomheden ikke kan føre det tilbage til den enkelte medarbejder.

Facebook
Twitter