Det flyder med ulovlige mobiler i fængslerne

Mobiltelefoner er vidt udbredt i fængslerne, og de indsatte bruger dem til at styre kriminalitet uden for murerne.

Indsatte i de danske fængsler må ikke have mobiltelefoner, for med sådan en har de nemlig mulighed for at styre deres kriminelle forretning, selvom de sidder bag lås og slå. (Foto: Colourbox)

Det er ikke tilladt for indsatte at have mobiltelefoner. Alligevel flyder det med mobiler i de danske fængsler. Selv i de lukkede, som ellers skulle være de mest sikre.

En rundringning, som DR Nyheder har lavet, viser, at alle de lukkede, sikre fængsler, der har bander og rockere siddende, også problemer med indsmuglede mobiltelefoner.

Sidste år blev der konfiskeret 637 i de lukkede fængsler.

Forretningen styres indefra

Flere af dem blev fundet i Vestre Fængsel, og når de laver razziaer, er der ofte bid.

- Vi har en stor forpligtigelse til at sikre, de ikke har mobiltelefoner til at forpurre efterforskningen, siger Pernille Tonnesen, der er vagtchef i Vestre Fængsel til DR Nyheder.

Med en mobiltelefon kan de organiserede kriminelle nemlig styre deres kriminelle forretning, selvom de sidder bag lås og slå. Ligeledes har de mulighed for at påvirke vidner.

Luften er tæt af mobiler

Nogle mobiler bliver smuglet ind i shampooplasker og lignende; andre bliver kastet ind over fængselsmuren. Vester Fængsel er et af de fængsler, der er placeret sådan, at der forholdsvist let kan smides ting ind til de indsatte.

- Nogle får vi fat på, andre gange er vi ikke så heldige. Det er en ulig kamp, men vi gør vores bedste, siger Pernille Tonnesen.

Hos kriminalforsorgen er man godt klar over problematikken:

- Vi må bare erkende, at så længe vores institutioner ligger i bebyggede områder, ja, så er risikoen også, at luften til tider kan være tæt af mobiler, siger Michael Gjørup, der er sikkerhedschef i kriminalforsorgen.

Samlet blev der sidste år fundet flere end 2200 mobiltelefoner i såvel åbne og lukkede fængsler.

Facebook
Twitter