Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke vil godkendes som religion i Danmark

Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke tror på pirater, har en svag og dum gud, og går ind for alt, der er godt. Kirken bliver stiftet lørdag og vil anerkendes som trosretning i Danmark.

Lindsay Miller har som den første i den amerikanske delstat Massachusetts fået tilladelse til at bære en pasta-si på hovedet på sit billede til kørekortet. Det er et tegn på, at hun er med i Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke.

- Arrggghh! Du har ringet til Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster i Danmark!

Der er lidt 'Pirates of the Caribbean' over det, når du får fat i mobilsvareren hos talsmanden for den godt 10 år gamle religion, som bare forkortes FSM. Det er der en grund til.

- Det er en religion, der er baseret på lige dele rom, spaghetti og tro, siger talsmand Jakob Farian Krarup, da dr.dk fanger ham i andet forsøg.

Medlemmerne er hellige 'pastafarianere' og prædiker iført pirattøj, går med et dørslag på hovedet og vil i det hele taget gerne tages seriøst.

- Vi tror på Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke som et samlingssted for folk, der vil bruge humor alvorligt, siger den 43-årige talsmand, der i FSM-sammenhæng går under navnet Pastor Farian og til daglig udvikler software til kræftforskning.

De søde pirater

Piratreferencen skal ses om en hyldest til de pirater, der bliver illustreret med papegøje på skulderen, klap for øjet og træben. Ikke de pirater, der huserer ved Afrikas Horn.

- Pirater var jo bare et gavmildt folk, som sejlede rundt og delte slik ud til børn, understreger Jakob Farian Krarup.

Hvem er jeres gud, Det Flyvende Spaghetti Monster?

- Vores religion har ingen autoritet. Han er svag og dum, men vi holder meget af ham alligevel. Ingen har lyst til at følge vores gud, siger talsmanden.

Det lyder umiddelbart som en useriøs protest mod tro i det hele taget?

- Ja, og det er vores første hurdle og en af de fødselsdefekter, vi døjer med. Folk tror, at vi er en hånereligion, og at vi bare er åndssvage. Men vi er for alt godt og imod alt dårligt, siger Jakob Farian Krarup.

Kirken har stjålet lidt fra Michelangelo, men er ifølge den danske talsmand opstået som en original idé i 2005.

Han beskriver Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke som den eneste 100 procent dogmefri kirke. Der er altså ingen regler - heller ikke om at tage et dørslag på hovedet.

Bag de fjollede remedier og det kulhydratholdige gudebillede er der rent faktisk et budskab. Kirken for Det Flyvende Spaghetti Monster i Danmark langer - på talsmandens egen underfundige måde - ud efter religioner, der dikterer, at medlemmerne slavisk følger det medfølgende skrift.

Amerikanske medlemmer af spaghetti-monster-kirken på mission.

- Mennesker er designet til at have tillid til de første autoriteter, vi møder. Det giver god mening for et pattedyr, da det øger chancen for at overleve, og da vi har en begrænset kapacitet. Men det bliver farligt at tro på autoriteterne, når man ikke længere er et barn, hvis man tilsidesætter sin kritiske sans, siger Jakob Farian Krarup og understreger:

- Vi tror på, at man skal turde stille de kritiske spørgsmål, og vi vil gerne plante to frø - den sunde tvivl og den sunde tro.

Hvordan har Det Flyvende Spaghetti Monster det med, at medlemmerne har andre guder?

- Han er ikke så meget for, at man har haft en gud før ham, men man kan have alle de guder, man har lyst til, så længe man husker at bruge kondom, siger Jakob Farian Krarup med henvisning til, at monsterguden har et udsvævende liv.

Pirater og Det Flyvende Spaghetti Monster i skøn forening.

En joke?

Og så er vi tilbage i den lidt skøre boldgade. Er 'Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke' en stor joke?

- Jeg har kastet mange kræfter i at undersøge den oprindelige kirkes hjemmeside, og jeg kan ikke afvise, at det er startet som en joke i 2005. Det er et meget relevant spørgsmål, og jeg er glad for, at du stiller det. For det kan måske godt være svært at gennemskue. Men jeg kan garantere dig for, at det ikke er en joke for den gruppe af mennesker, der vil søge om, at det bliver godkendt som religion, siger Jakob Farian Krarup, der har søgt om og fået godkendt 'Farian' som navn, så han kan kalde sig Pastor Farian.

- Vi er en gruppe på fem personer, der har været kristne, er blevet skilt eller på andre måder har fået nogle hårde slag i løbet af livet. Flere kan lide det gakkede, og flere kan lide det alvorlige, og vi er ude på at kombinere det og få nogle gode grin på vej mod døden, fortsætter han.

Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke i Danmark holder stiftende generalforsamling i Odense Kongrescenter lørdag. Målet er at få trosretningen med på listen over de cirka 160 trosretninger, der allerede er anerkendt i Danmark. Det Rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund får ifølge Jakob Farian Krarup en ansøgning fra Det Flyvende Spaghetti Monster, inden 2016 er omme. Et af kravende for at kunne blive accepteret er, at der skal være 150 betalende og myndige medlemmer.

Kirkens danske Facebook-side har knap 4.000 venner.