Vi skal snakke om problemerne, for at vi kan løse dem.
Det mener Niels Palle, som studerer til socialpædagog. Han kritiserer i sin samtalebog: ”Må jeg få lidt natmad?" døgninstitutioner og opholdssteder for manglende ledelse og manglende pædagogisk linje.
- Jeg håber, den kan belyse nogle af de problemer, der kan være på de døgntilbud for unge eller ude på børnehjemmene. Sådan at vi kan snakke om problemerne, siger 36-årige Niels Palle, som snart er færdiguddannet socialpædagog.
I bogen får man igennem mailkorrespondance mellem Niels Palle og hans psykolog, Allan Holmgren, som er medforfatter til bogen, indsigt i forholdene på det - i bogen - anonyme opholdssted, hvor Niels Palle var projektansat i et år.
Hvordan har du det med at udkomme med så personlig en bog?
- Det føles farligt at gå ud at fortælle om det, men samtidig også megafedt – det føles som om, at jeg bliver mig selv igen, siger Niels Palle til det konstruktive journalistiske magasin Public Service på P1.
En af de konklusioner, han er kommet frem til igennem sit arbejde med børn og unge på opholdsstedet, er, at man ikke skal styre børn med struktur og regler.
- Man skal styre gennem relationen. Man skal stille spørgsmål til dem og beundre dem, siger han.
En generel kritik
Niels Palle beskriver i bogen, hvordan han i sit arbejde oplevede usynlig ledelse og dårlig kommunikation mellem kollegaerne.
- På samme måde som pædagogerne skal til at snakke med børnene om, hvad der sker i deres liv, så skal pædagogerne også til at snakke med hinanden, siger han.
Niels Palle understreger, at bogen ikke er tænkt som en kritik af det sted, han arbejdede, men mere som en generel kritik. Derfor er det heller ikke vigtigt for ham at nævne opholdsstedet ved navn.
- Dem, jeg arbejdede med, var gode mennesker. Jeg havde mange gode stunder, der hvor jeg arbejdede, siger han.
Han pointerer, at meningen med bogen ikke er at udskamme nogen.
- Jeg har skrevet bogen for at få skabt en dialog om, hvordan vi kan styrke arbejdet, sådan at de børn, der bor de her steder, får de samme muligheder som andre børn. Det er det pædagogiske projekt, som vi jo gerne skal lykkes med – det gør vi ikke lige nu. Det er så tydeligt, siger Niels Palle.
Psykolog Allan Holmgren bakker Niels Palle op.
- Det store problem er, at der er alt for lav faglighed, siger han til Public Service på P1.
Niels Palle mener, at der skal mere fokus på den kultur, der gør, at problemerne opstår.
- Det kommer af afmagt, fordi der ikke er særlig meget overskud på de her børnehjem, fordi lederen har travlt med at styre økonomi og alt muligt andet, siger han.
Bogens titel ”Må jeg få lidt natmad?” henviser til flere af Niels Palles oplevelser på den døgninstitution, hvor han var ansat.
Ikke genkende billedet
Charlotte Møller Pedersen, formand for Foreningen af Døgn- og Dagtilbud (FAD) for udsatte unge kan ikke genkende det billede, som Allan Holmgren og Niels Palle tegner.
- Jeg kan ikke nikke genkendende til, at det er et generelt problem. Men der er da institutioner rundt i landet, som kalder på ledelse, siger hun.
- Vi mangler en kvalitetsdiskussion: Hvad er kvalitet i dag i forhold til det samfund, vi har, og det samfund, vi gerne vil have?, siger Charlotte Møller Pedersen.
Hun oplever, at der tydeligt bliver arbejdet på at hjælpe børnene og de unge, når hun besøger de institutioner, som er en del af FAD.
- Nu har jeg jo ikke været rundt på samtlige 113 institutioner, som vi har i FAD, men det er min klare oplevelse, når jeg møder forstandere, afdelingsledere og medarbejdere i øvrigt, så er man optaget af at finde de redskaber, der er brugbare for det enkelte barn, siger hun.
Det er Charlottte Møller Pedersens opfattelse, at der er sket meget på det pædagogiske område de sidste mange år.
- Det er helt klart mit indtryk, at vi har bevæget os de sidste 20-25 år fra 'one fits all', og i dag er vi ganske skarpe på, at hvert barn er unikt, siger hun.
Men hun understreger, at man fortsat skal sørge for at genoverveje værdierne og det pædagogiske fundament løbende i forhold til det samfund, vi har.
Et håb for børnene og de unge
Seniorforsker hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) Anne-Dorthe Hestbæk fortæller til Public Service på P1, at børn og unge, der opholder sig på opholdssteder, trives markant dårligere end de børn, der er anbragt i plejefamilie.
- Det er et voldsomt stort problem, siger hun.
Niels Palle håber, at fremtiden for børn og unge på opholdssteder og døgninstitutioner ser lysere ud.
- Jeg håber, at de får et godt liv, og at de ikke kommer ud med sådan nogle tynde identiteter, hvor de har en fornemmelse af, at de ikke kan noget. Der, hvor jeg arbejdede, kunne børnene godt få at vide, at du skal smile lidt mere, fortæller han.
Hans opskrift på bedre samvær med børnene og de unge er at droppe den stramme styring, så fællesskabet opstår.
- Man skal ikke bare bruse frem mod børn med en masse regler og ved at kommandere. Man skal gøre sig fortjent til opmærksomhed, og så kan man styre, for langt de fleste børn, jeg har mødt, ved godt, hvad der er rigtigt og forkert, siger Niels Palle.