Det går godt for de små hoteller og kroer: 'De rammer tidens rejsetrends'

For første gang siden 2007 er det samlet set lykkedes små hoteller og kroer i provinsen at få sorte tal på bundlinjen.

Tambohus Kro og Badehotel ligger ved Thyholm og helt ned til Limfjorden. Her oplever man tit, at alt er booket. (Foto: Photographer: ThyholmFoto.dkV/)

På aftenens menu står der blandt andet gråand fra Klosterheden med fattigmandsasparges og æbler, Pommes Anna, syltede tyttebær og andeskyssauce med Calvados.

Og på dessertkortet kan man finde kroens hjemmelavede æbletrifli med sprøde makroner, hvid chokolade og flødeskum til dessert.

Vi ser i menukortet på Tambohus Kro og Badehotel ved Limfjorden. Alle bordene i restauranten er booket i aften. Det samme er mange af kroens 23 værelser.

Der er nemlig god vind i sejlene på Tambohus Kro og Badehotel, fortæller medejer Karsten Mølgaard Pedersen.

- Vi prøver hele tiden at udvikle os og investere i vores faciliteter og dygtiggøre os på alle de parametre, vi overhovedet kan, siger han og fortsætter:

- Vi er heller ikke blege for at spørge vores gæster, hvad de forventer af os. Det må man bare sige, at det virker.

Små hoteller og kroer er trendy

Der er gang i receptionen hos de små kroer og hoteller uden for hovedstaden.

For første gang siden 2007 er det samlet set lykkedes den gruppe at få sorte tal på bundlinjen, viser en ny rapport fra brancheorganisationen Horesta.

- Kroer og mindre hoteller rammer lige ind i tidens rejsetrends. Gæsterne efterspørger i dag autenticitet, de vil have bæredygtige rejser, og de vil være som de lokale, siger Horestas administrerende direktør Katia Østergaard.

Hun fortæller, at de hoteller og kroer, som klarer sig godt, typisk har fornyet deres produkt og haft en effektiv markedsføring.

- Og så tilbyder de også både overnatning og gastronomi. Altså et rigtig godt produkt i deres egen restaurant, siger Katia Østergaard.

Det seneste år er der i hotelbranchen kommet mange flere nye værelser til. Det betyder, at endnu flere gæster på landets hoteller og kroer har kunne overnatte.

Størstedelen af overnatningsstedernes omsætning kommer dog fra restauranten, viser rapporten.

Heidi Ørbæk Søren skal i aften på kro med sine venner. Det gør hun jævnligt for at være med til at bevare de danske kroer, fortæller hun. (Foto: (privatfoto))

Vil du med ud at spise?

En af dem, der er med til at løfte omsætningen i restauranten på landets små kroer og hoteller, er Heidi Ørbæk Sørensen.

Hun er uddannet kok, og for tre år siden besluttede hun og en veninde, at de ville hjælpe med at bevare de danske kroer.

Hun droppede derfor sit sædvanlige nytårsfortsæt - at tabe sig.

- Det ryger alligevel i vasken hvert år, siger Heidi Ørbæk Sørensen.

Derfor lavede hun i stedet det her nytårsfortsæt:

- At jeg så skulle lave minimum ét krobesøg om måneden, fortæller hun.

Hun er aldrig alene af sted. Hun skriver nemlig et opslag på sin facebookprofil før hvert besøg. Her spørger hun sine venner, om de vil med.

Og det er der altid nogle, der vil.

I aften skal hun på Filskov Kro nord for Billund sammen med 14 andre.

- De kender ikke alle hinanden, men de kender alle sammen mig, fortæller Heidi Ørbæk Sørensen.

Kroen ligger cirka 50 kilometer fra hendes hjem i Gullestrup ved Herning.

- Det er jo en smuk, smuk kro. Det er en af mine yndlingssteder. Der har vi været flere gange før, fortæller hun.

Heidi Ørbæk Sørensen tager også på krobesøg rundt i landet for eksempel på Fanø og Langeland, hvor hun og vennerne overnatter.

- Det er hyggen og charmen ved en lille kro. Der er bare en god stemning på de kroer.