Det halve Danmark har ondt i hovedet

Tæt på to millioner danskere lider af migræne eller spændingshovedpine. Det koster samfundet milliarder af kroner, vurderer eksperter.

Hovedpine er et så stort problem at næsten hver anden lider af det. Op mod to millioner plages af en eller anden form for smerte i hovedet. (Arkivfoto).

Dunken i panden, en skarp smerte bag øjnene eller et bånd om hovedet, der hele tiden strammes.

Hovedpine er blevet en folkesygdom, der rammer stadig flere danskere, skriver avisen 24Timer.

- Der er rigtigt mange mennesker, som lider af hovedpine. Store danske og norske undersøgelser viser, at mellem 10 og 15 procent af befolkningen har migræne, og op mod 35 procent lider af spændingshovedpine, siger Helge Kasch, ph.d. og speciallæge på Neurologisk afdeling på Århus Universitetshospital og medlem af Dansk Hovedpine Selskab.

Spændingshovedpine er et voksende problem

Ifølge selskabets formand, Rigmor Jensen, der er professor på Københavns Universitet og overlæge på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital, er især spændingshovedpiner et voksende problem, og mængden af smertestillende medicin, der bliver langet over apotekernes diske, er steget.

Og danskernes hovedpine er blevet en tung udgift i den offentlige pengekasse. En undersøgelse fra Det Europæiske Hjerneråd, viser, at migræne hvert år koster det danske samfund omkring halvanden milliard kroner primært på grund af tabt arbejdsfortjeneste.

Ser man på hovedpine generelt, er regningen dobbelt så stor, vurderer Jes Olesen, professor i neurologi og formand for EBC.

En undersøgelse fra EU bekræfter de skyhøje tal. Hovedpinesygdomme er på top 10-listen over årsager til, at EU-borgerne ikke kan gå på arbejde eller har nedsat arbejdsfunktion.

Og spændingshovedpine er nummer tre på Verdenssundhedsorganisationen WHO's liste over kvindesygdomme med store personlige og økonomiske omkostninger.

Et spørgsmål om livsstil

Ifølge Rigmor Jensen kan stigningen i antallet af danskere med hovedpine kobles direkte sammen med vores livsstil.

- Manglende motion, for meget computer og overvægt er formentligt en del af forklaringen. Derudover kommer et overforbrug af piller, som også kan være med til at give danskerne hovedpine, siger hun.

Hendes bedste råd til at forebygge hovedpine er derfor en sundere livsstil – sund kost, tilstrækkelig søvn og motion.

Forskellige former for hovedpine

Er du allerede ramt af hovedpine, er det vigtigt først og fremmest at finde ud af, hvilken type det er.

- Der er nemlig stor forskel på, hvilken behandling, der afhjælper for eksempel migræne og klyngehovedpiner, siger speciallæge Helge Kasch til 24Timer.

Facebook
Twitter