Det kan blive svært for regeringen at finde et flertal for et forbud mod salg af cigaretter og alkohol i kommende forhandlinger

I dag fremlagde regeringen og flere af Folketingets partier første del af en ny sundhedsreform, Nu skal de diskutere regler for rygning og alkohol, som fortsat deler vandene.

(Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk)

En 16-årig skal ikke længere kunne købe en øl, og det skal aldrig være en mulighed at købe cigaretter og snus for personer født efter 2010.

Det var, hvad der blev foreslået, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i marts præsenterede regeringens udspil til en ny sundhedsreform.

I dag har ministeren så præsenteret første del af sundhedsreformen, som han har fået bred opbakning til blandt Folketingets partier.

Men forbud mod salg af cigaretter og alkohol til unge mangler.

Magnus Heunicke har nemlig valgt at dele forhandlingerne om sundhedsreformen op i to dele, hvoraf første del er blevet præsenteret i dag.

Anden del kommer til at handle om forebyggelse på blandt andet tobaksområdet, og i næste uge vil ministeren derfor indkalde til forhandlinger på dette område.

For på et pressemøde tidligere i dag lagde Magnus Heunicke ikke skjul på, at regeringens ambition er den samme - nemlig at forbyde salg af nikotinprodukter helt for årgang 2010 og frem samt at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol fra 16 til 18 år.

- Jeg synes, der skal gøres noget markant indenfor forebyggelse. Vores holdning er den samme som i udspillet, sagde han.

SF og Venstre støtter ikke forbud

Flere af Folketingets partier er dog kritiske overfor at indføre forbud, når det kommer til salg af alkohol og tobak til unge.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, siger, at partiet gerne vil forhandle med regeringen om at gøre noget på tobaks- og alkoholområdet.

Men Venstre støtter fortsat ikke Socialdemokratiets forslag om at lave forbud.

- Vi har sagt, at hvis man vil gøre noget på tobaksområdet, så vil vi gerne være med til at kigge på at sætte afgifterne op, siger han og tilføjer:

- Vi vil ikke forbyde unge mellem 16 og 18 år at købe en øl, men vi kan godt kigge på promillegrænserne for, hvor stærk alkohol man kan købe.

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, vil også gerne sidde med ved forhandlingsbordet i den kommende tid, men ser heller ikke et forbud som den bedste løsning.

- Det er vigtigt, at vi lykkes med at forebygge, at alt for mange unge begynder at ryge, og at vi undgår, at unge drikker alt for meget.

- Men det er lidt et paradoks, at forbud er det eneste redskab, vi har i værktøjskassen, når det handler om unge, siger hun.

Hun påpeger, at man aldrig ville indføre den slags forbud mod voksne.

SF ønsker i stedet at sikre håndhævelsen af de eksisterende regler for salg af alkohol og kigge på adgangen til alkohol.

- Altså, skal man kunne købe Bacardi Breezer i Netto på strøget klokken tre om natten? Der kunne man godt få et lidt mere begrænset udbud af alkohol, siger hun.

SF vil også gerne skabe en ny kultur omkring alkohol og tobak blandt unge og se på mistrivslen først.

Det bliver svært for S at få flertal

DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, vurderer, at der lige nu ikke er flertal for de forslag, regeringen har lagt frem på alkohol- og tobaksområdet.

Og det bliver kun sværere at finde et flertal, hvis regeringen ønsker en lige så bred aftale, som de har fået i første del af aftalen om sundhedsreformen, der er kommet i dag.

- Jeg tror på, at Magnus Heunicke vil prøve, om det kan lade sig gøre at lave noget med støttepartierne i rød blok. Men det ser også svært ud, fordi der ikke er enighed om, hvordan man skal gøre det, siger hun.

Desuden peger Christine Cordsen på, at der er nogle udfordringer i regeringens forslag, fordi det lige nu ikke kan lade sig gøre i henhold til EU-reglerne.

- Men det kan være, at der kan være enighed om en anden model, som skal forebygge alkoholforbrug og rygning blandt unge.

Organisationer ærgrer sig

Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker, ærgede sig allerede inden dagens pressemøde over beskeden om, at alkohol og tobak ikke ville indgå i aftalen.

- Danmark har været fodslæbende på de her områder gennem mange år.

- Så kom rygeinitiativerne sidste år, hvor priserne steg lidt, og med det her forslag ville vi have taget et tigerspring fremad til den internationale elite på det her område.

Han kalder det "exceptionelt ærgerligt", at det er røget ud i den første del af forhandlingerne.

- Så må vi satse på, at politikerne er opgaven voksen, når de tager fat i drøftelserne på forebyggelsesområdet senere, siger Jesper Fisker.

Den nuværende lovgivning giver fra 16 år unge mulighed for at købe drikkevarer med en alkoholprocent på under 16,5 procent. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Lægeforeningen er overvejende positiv overfor den nye aftale, men formand Camilla Rathcke håber snart at se ambitiøse tiltag på området for forebyggelse.

- Det er tydeligt, at der ikke har været et bredt flertal bag de tiltag, regeringen var kommet med, men det håber jeg, de kan få.

- De her forebyggelsestiltag er virkeligt vigtige. Både i forhold til den enkeltes sundhed, men også fordi vi i sundhedsvæsnet skal skåne os for at lave behandlinger, vi ikke behøver at lave, siger hun.

Den fulde aftale om sundhedsreformen, der blev præsenteret i dag, kan du læse her.