»Det kan være pinligt ikke at have et sted at holde jul«

June Hansen holdt sidste år jul hos en famlie, hun ikke kendte. For hun havde ikke selv nogen at holde jul med.

June Hansen (th) holdt sidste år jul med famlien Hansen fra Farum. De fandt hinanden gennem Røde Kors' juleprojekt Julevenner. (© Røde Kors)

Sidste år var June Hansen en af de flere end 700 mennesker, der meldte sig til Røde Kors' projekt Julevenner. Et projekt, der hjælper folk, der ikke har nogen at holde jul med til at finde en julevært.

Hvis ikke hun havde meldt sig, skulle hun have siddet alene juleaften, fortæller hun.

- Jeg havde en helt fantastisk aften sammen med Ditte og hendes familie, fortæller hun om sin jul med en fremmed familie.

- Hvis ikke jeg havde set, at der var et sådan projekt, havde det jo bare været en dag som alle andre, siger June Hansen, der til daglig er pædagogisk assistent på en døgninstitution.

Kan føle sig ensom

Røde Kors og DR gik for første gang sidste år sammen om projektet "Julevenner", der går ud på, at gæstfrie sjæle og folk, der ikke har nogen at holde jul med, kan melde sig som enten julegæst eller julevært.

- Det er et genialt koncept, for hvis ikke man lige har nogen at holde jul med, kan man godt føle sig ensom, siger June Hansen og fortsætter:

- Man har ikke lyst til at sige det højt, for mange mennesker forventer, at man har et sted at være. Så det kan godt være pinligt, siger hun og tilføjer, at det kan være svært at invitere sig selv med til andres juleaften.

Mistede sin mor

June Hansen havde ikke nogen at holde jul med sidste år, fordi hendes mor døde af sygdom i marts. Og efter dødsfaldet havde June Hansens far ikke lyst til at holde jul, fortæller hun.

- Julen betød så meget for min mor, at min far ikke havde lyst til det bagefter, fortæller June Hansen.

Derfor meldte hun sig som julegæst hos Røde Kors. Og her blev hun inviteret hjem til Ditte Larsen og hendes lille famlilie i Farum.

- De var bare super søde, og stemningen var dejlig. Det var en rigtig god jul, og jeg er meget taknemmelig for, at de åbnede deres hjem for mig, siger June Hansen.

Vil selv invitere julegæst næste år

I år har June Hansen en kæreste, som hun skal holde jul med. Og de skal ud til nogle af deres venner og holde jul.

June Hansen havde hele tiden planlagt at melde sig som julevært hos Røde Kors, men fordi hun og kæresten flytter få dage inden jul, har de valgt at sige ja til vennernes invitation.

- Jeg ville gøre det, hvis jeg skulle holde jul derhjemme. Og næste år er der slet ikke nogen diskussion, der vil jeg melde mig og give noget af det tilbage, som jeg fik af Ditte og hendes familie sidste år, fortæller June Hansen.

Op mod jul sætter DR Nyheder og Røde Kors fokus på ensomhed i julen. Søndag den. 1. december går Røde Kors i luften med "Julevenner", der går ud på at parre julegæstfrie familier med mennesker, der ikke har nogen at holde jul med.

Læs mere om projektet og meld dig til her.

FacebookTwitter