Det kommende døgn har 25 timer: IC-tog holder stille, længere vagter - og husk så den p-skive

EU er på tærsklen til at droppe vintertid. Men indtil da: Stol på din smartphone.

De fleste af os får en ekstra times søvn i nat. Men der kan være ulemper for dem, der rejser med tog, er på arbejde eller parkerer bil. (Foto: LOIC VENANCE © Scanpix)

Er du afhængig af et klassisk vækkeur, en clockradio uden global radiokontrol eller andre mekaniske ure, er det fra i nat mellem klokken 02 og 03 tid til at stille viserne en time tilbage.

Omvendt behøver du ikke at foretage dig noget aktivt i forhold til overgangen fra sommer- til vintertid - eller rettere normaltid - hvis du orienterer dig via uret på en smartphone.

- Det er kun mekaniske ure eller digitalure a la det, vi for eksempel har i vores ovn, som der skal gøres noget ved. Så tjek, hvad din mobil viser i morgen, og brug det til at stille de mekaniske ure med, lyder rådet fra Henrik Bærbak Christensen, lektor ved institut for datalogi på Aarhus Universitet.

Helt konkret er det operativsystemet på din mobil og for den sags skyld også computer eller tablet, der via landekoden for Danmark blandt andet sørger for automatisk at stille uret tilbage i nat - og frem, når vi skifter til sommertid sidste søndag i marts.

- Eneste undtagelse er, hvis en uheldig sjæl har været inde og rode i indstillingerne på mobilen og har slået automatisk omstilling til sommertid fra eller på anden måde har ændret på standardindstillingerne, påpeger Henrik Bærbak Christensen.

Styresystemet på din mobil, tablet eller computer sørger selv for at holde styr på tiden - med mindre indstillingerne er blevet ændret. (Foto: Joel Saget © Scanpix)

EU vil droppe tidsskiftet

Overgangen fra sommertid til vintertid - eller rettere normaltid - betyder, at det kommende døgn reelt har 25 timer. Og du kan derfor sove en time ekstra under den varme dyne.

Den praksis kan dog være slut fra 2021.

EU
-Parlamentet har faktisk allerede besluttet at droppe tidsskiftet, men lader det være det op til de enkelte
medlemslande
, om de vil have vinter- eller sommertid året rundt.

I sidste ende skal der dog gives grønt lys i ministerrådet, før beslutningen om at droppe tidsskiftet bliver en realitet.

Europa-Parlamentet har helt konkret besluttet, at det skal være op til landene selv at beslutte, om de have sommer- eller vintertid hele året. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

- Nogle kan bedst lide normaltiden, og andre savner allerede de lyse sommernætter, men faktum er, at skiftet forbliver, så længe forslaget fra

Kommissionen
ikke er vedtaget, udtaler transportminister (S) Benny Engelbrecht på ministeriets hjemmeside.

Indtil da er der en række omstændigheder, du bør være opmærksom på, hvis du for eksempel skal køre med offentlige transportmidler, arbejde natten til søndag eller parkere med p-skive.

Tre IC-tog holder stille i en time

DSB
oplyser, at der er ændringer i tidsplanerne for tre tog, der kører mellem landsdelene om natten, da timen mellem kokken 02 og 03 findes "to gange".

- Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på, at det er i nat, at vi skifter fra sommer- til normaltid. For langt de fleste passagerer betyder det ikke noget, men skal man rejse på tværs af landet, kan man se på DSB's hjemmeside eller Rejseplanen, om det påvirker rejsen, siger informationschef Tony Bispeskov.

Nøjagtig som tidligere år har DSB tilrettelagt køreplanen sådan, at tre InterCity-tog holder stille i en time i nat, fortæller informationschefTony Bispeskov. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Togene, der er startet i sommertid - to med afgang fra CPH Lufthavn og ét fra Aarhus H - får en times ophold på stationerne i Nyborg, Fredericia eller Aarhus på grund af tidsskiftet.

- Som altid tager vi os ekstra godt af de kunder og serverer gratis kaffe, te, kildevand og chokolade, fortæller Tony Bispeskov.

Løn for den "forsvundne" time

Overgangen fra sommer- til normaltid kan også få betydning for

lønmodtagere
, der skal arbejde natten til søndag.

Horesta
, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, gør opmærksom på, at natportierer og andre, der er på arbejde i timen mellem klokken 02 og 03, får forlænget deres vagt med én time.

Hold øje med lønsedlen, hvis du er på arbejde i nat mellem klokken 02 og 03. (© (c) Colourbox)

Og det har betydning, når der skal afregnes løn.

- Ved overgangen til vintertid skal medarbejderne aflønnes uden overarbejdstillæg for den ekstra arbejdstime. Medarbejderne har altså alene krav på normal betaling for den fulde effektive arbejdstid, skriver organisationen på sin hjemmeside.

Men det betyder omvendt ikke, at medarbejderne mister en times løn, hvis de er på arbejde, når

døgnet
bliver en time kortere ved overgang til sommertid, lyder det fra
Horesta
.

Husk at stille p-skiven korrekt

Bilister
, der holder parkeret i betalingszoner, kan være uheldige og få en ærgerlig kontrolafgift, når urene stilles en time tilbage.

På sin hjemmeside gør parkeringsselskabet Q-park opmærksom på, at man bør være ekstra opmærksom på, om p-skiven er sat korrekt.

Nogle bilister glemmer, at de skal justere tiden på deres elektroniske p-skiver, lyder det fra Q-Park. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Det gælder ikke mindst de elektroniske af slagsen:

- Vores job er at fjerne eller mindske misbruget af p-pladserne dér, hvor vi er blevet bedt om at føre opsyn. Det kan vi kun gøre ved at tjekke, om bilernes p-skiver er indstillet rigtigt, siger direktør hos Q-Park, Alex Pedersen og fortsætter:

- P-vagterne har kun bilens p-skive at forholde sig til, når de skal kontrollere, om en bil har ret til at holde på p-pladsen.

Samtidig skriver parkeringsselskabet, at skiftet til vintertid ikke betyder, at der er flere p-vagter på arbejde i forhold til en normal søndag.