Det lærte vi på Messerschmidt-sagens dag to

Messerschmidt sagde, at Peter Skaarup tog initiativ til EU-seminar på sommergruppemøde.

Morten Messerschmidt fotograferet, da han ankom til Retten på Frederiksberg i dag på retssagens dag to.

Retten på Frederiksberg afholdt i dag den anden retsdag i sagen mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

Herunder kan du få et overblik over de tre vigtigste ting fra dagens retsmøde, hvor DF-formanden blev afhørt.

Morten Messerschmidt er tiltalt for svig med EU-støtte og for dokumentfalsk. Omdrejningspunktet er, at anklagemyndigheden hævder, at der blev brugt EU-midler til sommergruppemødet for Dansk Folkeparti (DF) i 2015 i strid med reglerne.

Messerschmidt nægter sig skyldig og hævder, at DF's europæiske søsterparti, Meld, afholdt et EU-seminar oveni, og at pengene derfor er brugt inden for reglerne.

Det er anden gang, at sagen kører. Morten Messerschmidt blev idømt seks måneders ubetinget fængsel i sagen ved Retten i Lyngby i august 2021. Men sagen går nu om, fordi det efter dommen blev afgjort, at dommeren i den første retssag kunne opfattes som inhabil.

Det var Skaarups idé

Morten Messerschmidt sagde fredag, at det var Peter Skaarups idé med et EU-arrangement. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Morten Messerschmidt blev i retten i dag blandt andet spurgt til, hvis idé det var, at der skulle være et EU-seminar i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015.

- Det var Peter Skaarup, der som gruppeformand arrangerer Dansk Folkepartis sommergruppemøder. Jeg husker meget tydeligt, at han på et DF-møde i ledelsen i København trækker mig til side og spørger, om vi ikke kan gentage det fra sidste år, sagde Morten Messerschmidt i retten.

Ifølge Messerschmidt svarede han Skaarup "for min skyld ingen alarm, men vi skal lige høre Tulle", med henvisning til den daværende partiformand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl.

Specialanklager Andreas Myllerup Laursen undrede sig en smule over svaret. I hvert fald mente anklageren, at Messerschmidts forklaring afveg fra tidligere forklaringer, som Messerschmidt har afgivet til politiet og i retten, da sagen kørte i Retten i Lyngby i august 2021.

- Det undrer mig, at du dengang ikke kunne huske, hvad der var foregået. Men det kan du i dag, lød det i dag fra Andreas Myllerup.

Men i dag huskede Messerschmidt det meget tydeligt. Da han gengav Skaarups ord, imiterede han ham sågar med Skaarups måde at tale på. Messerschmidt beklagede dog, at han kom til at imitere ham.

Peter Skaarup skal senere vidne i retssagen.

Skaarup har flere gange udtalt, at han ikke oplevede, at der var en EU-konference i Skagen.

Siden sagen kørte ved Retten i Lyngby, er Peter Skaarup skiftet til partiet Danmarksdemokraterne.

Hvorfor har du ikke politianmeldt det?

Retten i Lyngby blev idømt seks måneders betingets fængsel. Sagen går dog om nu. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Inden sagen kom for ved Retten på Frederiksberg, har Morten Messerschmidt udtalt, at der var nogle af vidnerne ved Retten i Lyngby, der kunne have talt usandt.

- Man kan sige blandt andet, at nogle af dem, som dengang talte usandt i retten, har valgt også at forlade Dansk Folkeparti i dag, har han blandt andet sagt til Ekstra Bladet.

Anklageren fremlagde nogle af de beskyldninger og spurgte, om han havde politianmeldt dem.

Det er nemlig forbundet med strafansvar, når man lyver som vidne i en straffesag.

- Nej. Jeg mener, at det var under offentlig påtale, svarende Morten Messerschmidt.

Med det mener han, at det ligger anklagemyndigheden og politiet frit for at efterforske det.

Derfor ser Messerschmidt frem til, at eks-DF'erne skal vidne i retten, fremgik det.

- Jeg synes bare at I skal lytte og så holde det op mod, hvad folk sagde i Lyngby.

- Jeg tror, at vi havde utroligt meget, der lå sig op ad det formandsopgør, der var i Dansk Folkeparti.

Messerschmidt afløste Kristian Thulesen Dahl som formand for Dansk Folkeparti tidligere i år. Thulesen Dahl meddelte sin afgang efter partiets skuffende kommunalvalg i november sidste år.

Mister EU

Morten Messerschmidt har rekorden for flest personlige stemmer. Det skete ved valget til Europaparlamentet i 2014. Her ses han på valgaftenen. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

I sagen er der blevet vist to dagsordener. En fra hele DF's sommergruppemøde i Skagen og en fra Melds EU-seminar, der lå oveni.

Messerschmidt blev spurgt, om han havde noget med dagsordenen fra Meld at gøre. Det afviste han, og det havde anklageren svært ved at forstå.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne tage jer med, bare en uge i Bruxelles. Der er en grund til, at jeg har ti assitenter eller sådan noget. Jeg er "chief whip", jeg sidder i DF's ledelse. Jeg er i Meld, og så leder jeg den danske delegation, sagde Morten Messerschmidt om dengang.

Messerschmidt forklarede, at han på det her tidspunkt var "Mister EU i Danmark" og nævnte europaparlamentsvalget i 2014, hvor han fik et enormt flot valg med over 450.000 personlige stemmer.

- Det er ikke for at virke arrogant eller noget, men jeg har altså ikke tid til at sidde og lave dagsordener og konferencerplaner og den slags. Det er det, man har assistenter til at gøre.

Sagen fortsætter på tirsdag. Der er afsat minimum 12 retsdage, og der ventes dom før jul.