Det ligner et comeback til mundbindene. Men virker de overhovedet?

Der er nye coronarestriktioner på vej.

Sidst på eftermiddagen mødes Folketinget Epidemiudvalg for at drøfte indstillingerne til nye coronatiltag. (Foto: Grafik: Nathalie Nystad)

Opdatering: Det er tilføjet i artiklen, at det danske studie, Danmask, ikke undersøgte den generelle smittespredning, men havde fokus på beskyttelse af maskebæreren.

Meget tyder på, at vi snart skal til det igen.

Mundbindene bliver endnu engang en af de ting, du sammen med mobiltelefon, nøgler og pung altid husker at tage med, inden du forlader hjemmet.

Epidemikommissionen og regeringen anbefaler at genindføre dem i flere dele af vores samfund, og der tegner sig et flertal i Folketinget, inden Epidemiudvalget mødes sidst på eftermiddagen.

Men virker mundbindene egentlig? Det har vi diskuteret nærmest lige så længe, vi har kendt til coronavirus.

Seneste indspark i debatten er et nyt stort britisk-australsk såkaldt metastudie, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift British Medical Journal. Det peger på, at brug af mundbind kan reducere risikoen for smitte med op mod 53 procent, hvis man også følger andre corona-anbefalinger.

Metastudiet er baseret på analyser fra over 30 tidligere forskningsresultater fra hele verden. Blandt andet et dansk studie, Danmask, hvor noget tydede på, at reduktionen nærmere var 10-20 procent for maskebæreren. Det danske studie undersøgte dog ikke effekten på smittespredningen generelt, altså om folk med masker i mindre grad smitter andre.

Stor undren

Professor Henning Bundgaard fra Rigshospitalet var en af forskerne bag Danmask, og når han kigger på metastudiet fra British Medical Journal, kan han ikke lade være med at rynke på næsen.

- Det undrer mig, at det her meget fine tidsskrift BMJ lægger så stor vægt på studier, som metodemæssigt ikke er særlig stærke. Men der er selvfølgelig lige nu en verden, der kalder på studier, som kan fortælle os bare en smule, og så er det måske derfor, at man lader det passere.

Han peger på metoden ved Danmask som den mest korrekte. Her havde man omkring 6.000 deltagere, hvor den ene halvdel blev bedt om at gå med mundbind, og den anden blev bedt om ikke at gøre det.

- De skulle alle følge de andre anbefalinger, og så kunne man på den måde tilskrive forskelligheden i smitten på effekten af mundbind - og ikke andet. Der var en tendens til en lavere smitte hos dem, der gik med mundbind. Det var ikke så stort som 53 procent, men 15-20 procent. Det skal dog understreges, at det ikke var signifikant, siger Henning Bundgaard.

Twitter har Statens Serum Institut så sent som i aftes linket til en The Guardian-artikel, der den 18. november beskrev metastudiet. Den britiske avis har dog i tirsdags tilføjet en korrektion om, at man i artiklens oprindelige version havde konkluderet for hårdt på studiets resultater.

Nærmere 10-20 procent

Han undrer sig derfor over, at man i det nye studie ikke tager højde for, at landene har mange andre restriktioner og tiltag end blot mundbind, som man ikke har taget højde for.

- Jeg må sige, at jeg faktisk ikke blev ret meget klogere. Hvis man kigger på andre studier, blandt andet mindre studier som har drejet sig om andre luftvejsvirus, så har man også her vurderet, at reduktionen er omkring 10-20 procent ved at gå med maske. Det er nok det samme, man må tænke her.

Genintroduktionen af mundbindet får opbakning fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. - Vi ville ikke anbefale det, hvis vi ikke syntes, det var nødvendigt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Men selv hvis reduktionen er tættere på 20 end på 50 procent, er det stadig værd at tage med, mener Henning Bundgaard, der kalder det fornuftigt at hive mundbindene frem på ny.

- Ud fra en situation, hvor smittetallene er bekymrede høje - og stigende - så må vi tage de værktøjer i brug, som vi har. Selvom der kun er en mindre effekt ved at gå med mundbind, kan den være berettiget. Her er det måske også vigtigt at sige, at vi ikke har studier, der siger, at det har den modsatte effekt.

Folketingets Epidemiudvalg skal mødes klokken 17 for at drøfte indstillingerne fra kommissionen og regeringen.

FacebookTwitter