Det må ambassader i Danmark

Ambassader i Danmark kan ikke overvåge mennesker uden for ambassadens område. Samtidig er de ansatte på ambassaden omfattet en unik beskyttelse.

- Får ambassaden kendskab til personer, der færdes ofte og nær på ambassaden, skal den kontakte Politiets Efterretningstjeneste. De skal så sammen med politiet se på sagen, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Udenlandske ambassader i Danmark må - uden for ambassadegrunden - ikke overvåge eller aflytte borgere her i landet.

- Får ambassaden kendskab til personer, der færdes ofte og nær på ambassaden, skal den kontakte Politiets Efterretningstjeneste. De skal så sammen med politiet se på sagen.

- Danmark forventer, at udenlandske ambassader respekterer dansk lovgivning, men samtidig er de ambassade-ansatte omfattet af diplomatisk immunitet.

- Det betyder, at ambassadens ansatte ikke kan retsforfølges, hvis de ikke følger loven. Det siger tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen til DR Nyheder.

- De ambassadeansatte kan i stedet blive udvist, fordi de er PNG - altså person non grata. Personer, der er uønskede her i landet. Det er en meget alvorlig reaktion, som ingen diplomatiske repræsenationer ønsker, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Reglerne om diplomatisk immunitet gælder også danske ambassadeansatte i udlandet.

Facebook
Twitter