Det sexløse liv er vores sidste tabu

Det er helt naturligt, at par kan leve lykkeligt uden at have et aktivt sexliv, lyder det efter ubndersøgelse, der viser, at 14 procent af danske par aldrig har sex.

Det er helt naturligt, at par kan leve lykkeligt uden at have et aktivt sexliv, lyder det efter ubndersøgelse, der viser, at 14 procent af danske par aldrig har sex. (© Colourbox)

En nylig offentliggjort undersøgelse peger på, at 14 procent af danske par aldrig har sex.

Men selv om sexologer og debativrige danskere var rystede og kede af, at det stod så slemt til for danske par, er der intet i undersøgelsen fra YouGov, som tyder på, at disse sexløse par nødvendigvis har problemer.

Tværtimod er det helt naturligt, at par kan leve lykkeligt uden at have et aktivt sexliv, siger Christian Graugaard, formand for Sex og Samfund og nytiltrådt sexologiprofessor ved Aalborg Universitet.

Vi hører bare ikke om det, fordi vores snævre forståelse af seksualitet har gjort det til et tabu, siger han til Kristeligt Dagblad.

Tabu

- Vi har typisk en alt for smal definition af sex og tror, at seksualitet og samleje er det samme. Og det er efterhånden blevet et tabu ikke at have samleje flere gange om ugen. Der er ingen, der træder frem og fortæller, at de har en helt vidunderlig nærhed og hellere vil kramme og ligge i ske under dynen end at have sex. Det vækker ubehag at snakke om, selvom meget tyder på, at intimitet er vigtigere for et parforhold end antallet af samlejer, siger han.

Ifølge Christian Graugaard skyldes tabuiseringen først og fremmest en påvirkning fra kulturen:

Sex er lig med succes

- Lysten sidder i kroppen, men forstås og bearbejdes i kulturen. Det er altså der, vores forestilling om det seksuelle liv dannes, og i dag er der virkelig mange idealer i omløb om 'det gode sexliv', siger han.

Samme holdning kommer fra sexolog og psykolog Sanne Neergaard:

- At have sex er blevet et billede på at have succes og dermed vigtigt for os i et samfund, hvor vi skal lykkes med alting. Derfor kan vi i dag skrive og tale om sex alle vegne, men vi kan ikke sige, at vi ikke har det, for så siger vi med andre ord, at vores samliv ikke er perfekt, siger hun.

Behøver ikke være festfyrværkeri

Neergaard siger, at tabuiseringen betyder, at par uden et super- aktivt sexliv føler sig set skævt til eller stemplet som tabere.

- Vores forestillinger om det aktive sexliv gør, at par bliver bekymrede for deres forhold uden grund. Jeg mener, at sex og intimitet er vigtige faktorer i et parforhold, men vi må være realistiske og erkende, at par ikke behøves have et festfyrværkeri af et sexliv for at lykkes, siger hun.

Facebook
Twitter