'Det skal jo ikke være nemmere at få fat i et gram hash end en lunken Harboe-pilsner'

Trods drukrekord: S vil fastholde aldersgrænse på 16 år som værn mod alkoholmisbrug.

Flere forskere og Danske Regioner vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Hvis du skulle være i tvivl om, hvor meget alkohol egentlig fylder i Danmark, så taler tallene deres eget tydelige sprog:

Vi overhaler vores nabolande med flere liter, når det kommer til alkoholindtag. I gennemsnit drikker vi 9,1 liter ren alkohol per indbygger årligt - tallet gælder for voksne over 15 år.

Det er godt nok mindre end for ti år siden, men giver os stadig en førsteplads i druk, når vi sammenligner med de andre nordiske lande.

Netop de andre nordiske lande har alle en aldersgrænse for køb af alkohol på 18 år - modsat den danske på 16 år.

Flere forskere og Danske Regioner er varme fortalere for en forhøjelse til 18 år herhjemme, men den bider regeringspartiet Socialdemokratiet ikke på.

- Jeg tror ikke, at det vil være klogt. Det skal jo nødig være sådan, at det skal være nemmere at få fat i et gram hash end i en lunken Harboe-pilsner. Og der er betydelig forskel på skadevirkningerne, når vi taler øl på 4,6 procent alkohol og på vodka med 40 procent alkohol. Vi skal sørge for, at proportionerne er i orden, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Rasmus Horn Langhoff er Socialdemokratiets sundhedsordfører.

Men vi kan se i de lande omkring os, hvor du skal være 18 år for at købe alkohol, at færre unge drikker, så det virker vel?

- Hvis vi sidestiller eksempelvis vodka og pilsnere, så har jeg den forventning, at der vil blive drukket mere stærk alkohol. Også blandt unge. Det tror jeg ikke er særlig klogt. Hvis vi hæver aldersgrænsen for køb af øl, kan jeg have den formodning, at så kommer der flere euforiserende stoffer i omløb, også blandt unge. Det har jeg absolut ingen interesse i.

- Jeg vil hellere have, at vores 17-årige unge drikker en øl eller to, end at de i smug skal drikke vodka eller ryge hash.

Beskytter mod for meget druk

Hvad bygger du det på, at lige præcis det sker?

- Fordi at hash er meget mere tilgængeligt, end vi går og bilder os ind. Det er ikke bare på Christiania, det er her, der og alle vegne, selv i de mørkeste kroge i provinsen. Der er også masser af steder, hvor stærkere narkotika er let tilgængeligt.

- Det er derfor, at vi gør forskel på stærk alkohol og alkohol med lav alkoholprocent. Det er for, at de unge ikke drikker for meget. Det spor har vi en stor interesse i at fortsætte på.

Har du konstateret, at forbruget af hash og hårde stoffer er højere eller er øget i landene omkring os, hvor aldersgrænsen for køb af øl er 18 år?

- Det er ikke så sammenligneligt. Sverige har Systembolaget, og Island har noget af det samme, så de har en helt anden statslig kontrol med alkohol. Det kan så betyde flere perioder med hjemmebrændt alkohol rundt omkring på svenske ødegårde. Men landene er ikke på den måde sammenlignelige, for alkohol har været meget mere frit i Danmark, siger Rasmus Horn Langhoff.

Dialog med de unge

Anerkender du, at tilgængeligheden kan have en effekt for de unge mennesker og deres forhold til alkohol?

- Ja, tilgængelighed betyder noget. Men det hjælper lige fedt, hvis det er forældrene eller venner, der køber det, eller om man får fat i noget andet. Men tilgængelighed betyder ikke det hele.

- Jeg tror, vi har den lovgivning, vi har behov for. Vi kommer ikke uden om, at forældre og skoler er nødt til at involvere sig mere og sikre, at de unge får fornuftige alkoholvaner og ikke drikker for meget og for tidligt.

Men rykker det realistisk set det store?

- Ja. Lige så vel som politikere er bedre end deres ry, så er unge klogere, end vi nogle gange tror. De vil meget gerne i dialog med andre unge, deres lærere og forældre, hvis bare vi tager dem alvorligt. Vi skal gøre det her i dialog med de unge, det er den eneste løsning.

Flere forskere og Danske Regioner opfordrer til at sætte aldersgrænsen op...

- Det mener jeg er en fejl. Fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det en fejl. Det vil være en brøler, hvis man sidestiller en pilsner på 4,6 procent alkohol med vodka på 40 procent alkohol. Det ønsker jeg ikke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk