Det skal være nemmere at få hjælp som misbruger

Kommunernes nye misbrugsstrategi er at være synlig og tilgængelig blandt andet ved at opsøge misbrugerne.

Kommunens folk skal tage ud til væresteder og på skoler for at opsøge misbrugere. Og på internettet skal kommunens tilbud om misbrugsbehandling dukke op efter højst to klik med musen.

Sådan prioriterer Kommunernes Landsforenings (KL) på misbrugsområdet i deres nye sociale udspil.

- Vi skal være der, hvor folk er. Folk kommer ikke til bjerget. Derfor anbefaler vi at oprette tilbuddene, hvor borgeren er, forklarer KLs konsulent på udsatteområdet Rafai Atai:

Kommunen skal ud på ungdomsuddanelser og væresteder

- I forhold til de unge er de på ungdomsuddannelserne, ergo må vi være mere synlige der. Og værestederne er et godt sted at starte, så de kan snakke med en socialrådgiver om for eksempel uforståelige breve fra kommunen, mens de er trygge på hjemmebane.

Og indsatsen er nødvendig.

En ny undersøgelse fra YouGov viser, at fire af ti danskere ikke ved, hvor de har mulighed for at hente hjælp. Kun en tredjedel tænker på kommunen, og en fjerdel tror, at hjælpen koster penge.

Uvidenhed om hvor man kan få hjælp

Professor og læge på Statens Institut for Folkesundhed, Ulrik Becker, har tidligere kritiseret kommunernes misbrugstilbud og efterlyst mere kvalitet.

Men han kalder det fornuftigt at være mere synlig.

- Uanset om vi snakker hash, hård narkotika eller alkohol er det rigtig godt, så dem med problemer har mulighed for at søge behandling.

- Men det kan ikke stå alene. Det skal bakkes op af en behandlingsindsats med ressourcerne og kapaciteten til at håndtere de problemer, man finder.

Misbrug skyld i 40 procent af anbringelser

Uanset betaler det sig at være opsøgende, mener Rafai Atia.

For det første koster misbrug nemlig både sociale ydelser som kontanthjælp og udgifter til sundhed på blandt andet sygehusene.

- Og lidt over 40 procent af alle anbringelser skyldes misbrug i familien. En anbringelse koster næsten en million. Det er altså ikke mange anbringelser, du skal forhindre, før du har overskud i kassen, fortsætter Rafai Atia:

- Ud over de menneskelige skæbner koster misbrug kassen.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk