Det skete på dag syv i sagen mod Morten Messerschmidt: 'Det er jo helt vildt'

Tidligere DF'er var ved at falde ned af stolen, da han fandt diskuteret lydfil.

Morten Messerschmidt nægter sig skyldig i sagen. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Ophavsmanden bag en meget diskuteret lydfil afgav i dag forklaring ved Retten på Frederiksberg, hvor Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, er tiltalt i en straffesag.

Toppolitikeren er anklaget for EU-svig for knap 100.000 kroner samt dokumentfalsk i forbindelse med en påstået EU-konference på DF's sommergruppemøde i Skagen i 2015. Han nægter sig skyldig.

Sagen nærmer sig sin afslutning. DF-formanden har forklaret sig, og retten lyttede i dag til de sidste vidneafhøringer.

Dermed står kun procedurer fra forsvarer og anklager tilbage, når sagen fortsætter i næste uge. Det vil sige, at de her kommer med deres afsluttende bemærkninger.

Her er de vigtigste pointer fra dagens retsmøde:

'Det er helt vildt det her'

Karsten Lorentzen har tidligere været byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Roskilde Kommune. (Arkivfoto) (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

Fra morgenstunden var det Karsten Lorentzen, der afgav forklaring. Karsten Lorentzen har i mange år arbejdet som pressemedarbejder for Dansk Folkeparti, været rådgiver for Morten Messerschmidt og været byrådsmedlem i Roskilde Kommune for partiet.

Lorentzen er også manden bag den meget omtalte lydoptagelse i sagen, der stammer fra Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

I lydoptagelsen omtaler Morten Messerschmidt på sommergruppemødets tredje og sidste dag et af arrangementerne til sommergruppemødet.

- Og som I vil vide: I går var vi jo til EU-seminar – ligesom vi var sidste år – organiseret af vores europæiske parti, siger han på lydfilen.

Formuleringen kan vise sig at være relevant, fordi partiformanden på den måde har sagt, at der blev afholdt et EU-arrangement, som er hele sagens omdrejningspunkt.

Karsten Lorentzen forklarede i dag i retten, at han faldt over lydfilen, kort efter at Morten Messerschmidt blev kendt skyldig og idømt seks måneders betinget fængsel ved Retten i Lyngby i august 2021. En dom, Messerschmidt ankede til landsretten.

- Jeg tænker "gad vide, om jeg har noget liggende fra den her tid". For jeg vidste, at jeg havde en lydfil fra sommergruppemødet. Men jeg havde ikke lyttet til den.

- Det gjorde jeg så, og da jeg så hørte Messerschmidt omtale et EU-seminar, så kan jeg huske, at jeg kaldte en kollega ned og sagde "det er jo helt vildt det her".

Karsten Lorentzen gik til Morten Messerschmidt med filen - og ikke politiet.

- Det er lidt ud fra en tankegang, at det vil ske automatisk, sagde han.

Han fortalte, at han optog EU-redegørelsen, som Morten Messerschmidt gav, fordi han skulle skrive artikler til DF's blad.

Han gjorde det af dovenskab i stedet for at tage noter, fortalte han.

Lydfilen er nu blevet en del af retssagen. Årsagen til, at sagen nu går om ved byretten, er, at det efter dommen i august 2021 blev vurderet, at dommeren kunne opfattes som inhabil.

Messerschmidt i vidnestolen på ny

Martin Henriksen afgav forklaring i sidste uge. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Som det allersidste ved dagens retsmøde satte Morten Messerschmidt sig igen til rette i vidnestolen.

Messerschmidt gentog det, som vi har hørt flere gange i sagen: At man i 2015 ville gøre det samme til sommergruppemødet, som man gjorde året før.

Han siger, at den "eneste afvigelse" var, at man ikke kunne finde et særskilt lokale til EU-konferencen i Skagen. Året før sejlede DF'erne fra Koldingfjord til Koldinghus, hvor Meld-konferencen blev afviklet.

Messerschmidt blev også spurgt til vidneforklaringerne fra tidligere europaparlamentarikere Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann samt Martin Henriksen.

Om forholdet til Martin Henriksen sagde Messerschmidt en hel del uden rigtig at sige noget.

- Jeg er ikke sikker på, at man må udtrykke det i retten, siger Morten Messerschmidt.

Han siger derefter, at de har et skidt forhold, og at man kunne se det under formandskampen i DF tidligere på året.

DF-formanden siger, at han mener, at Henriksens forklaring om, at der ikke var nogen EU-konference i Skagen, er påvirket af det dårlige personlige forhold.

Morten Messerschmidt kalder også Peter Skaarups forklaring i retten for "grænsende til komisk", fordi Skaarup har forklaret, at han ikke havde kendskab til Meld.

Morten Messerschmidt mener, at han har korrespondancer med Peter Skaarup om indmeldelsen i Meld tilbage fra 2012.

De mailkorrespondancer har ikke været en del af sagen.

Det er fortsat planen, at der falder dom den 21. december.

Sagen fortsætter på tirsdag.