Det store udligningsregnestykke er gjort op: Skal din kommune have penge eller mister den?

Gentofte Kommune topper liste over kommuner, der mister penge.

(© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Opdateret torsdag kl. 15.11: Social- og Indenrigsministeriet har trukket udmeldingen om, hvad kommunerne kan se frem til at få i udligning og tilskud tilbage grundet en regnefejl. Tallene i denne artikel og i kortet er derfor ikke korrekte - vi opdaterer med de korrekte tal så snart ministeriet har sendt en ny udmelding ud.

Opdateret kl. 17.50: Både kort og tal i denne artikel er nu opdateret i henhold til de rettelser, som Social- og Indenrigsministeriet har sendt ud.

Landets kommuner fik i dag klar besked om, hvor mange penge de kan forvente at få eller miste i udligning og tilskud til næste år.

Det er første gang, at det nye system, som regeringen fik forhandlet på plads i begyndelsen af maj, skal vise sit værd.

I kortet herunder kan du se, om du bor i en kommune, der modtager eller mister penge.

Overordnet står alle kommuner til enten at få mere fra udligningen – eller at skulle miste lidt mindre, end de gør i år.

Det skyldes blandt andet, at der med reformen blev sendt flere penge ind i systemet, og at bloktilskuddet er væsentligt forhøjet som følge af den stigende ledighed under corona-krisen.

Skattestigninger på vej

Blandt de kommuner, som mister flest penge i udligning og tilskud, finder vi fem nordsjællandske kommuner.

Nemlig Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Allerød, der mister henholdsvis 30.262, 21.935, 21.158, 8.546 og 5.752 kroner per indbygger.

Borgmesteren i Gentofte, Hans Toft (K), er da heller ikke tilfreds med at toppe listen. Og det vil ramme kommunens borgere, at Gentofte som følge af reformen står til at miste flere penge - nemlig med en skattestigning på to procentpoint.

- Der er kun to veje at gå. Enten skal det være en massakre på vores serviceniveau. Og det kommer ikke til at ske. Eller også må vi forhøje skatten. Det kommer til at ske, siger Hans Toft.

Reform gav håb

De største modtagere derimod er Læsø, Ærø, Lolland, Samsø og Ishøj. Disse kommuner kan se frem til at modtage 61.739, 46.749, 45.581, 45.244 og 42.767 kroner per indbygger.

Særligt Læsø var da også udset som en af de helt store vindere af reformen, og det har givet håb til kommunen, der ellers balancerede på kanten til at komme under administration.

- Nu tør vi tænke, at der er en vej fremadrettet, og at Læsø kommune også er her om 10-12 år, siger borgmester Karsten Nielsen (DF).

- Jeg tror, at alle i kommunalbestyrelsen glæder sig til at komme i gang efter sommeren.

Facebook
Twitter