I 20 dage fulgte detektiver tæt efter Martin Lilieholm Weber i Danmark, Spanien og Italien.
De filmede, at han cyklede, kørte i bil, tog på genbrugspladsen med en trailer, købte ind, spillede tennis, sad i haven på hotellet, gik tur med konen, gik til en restaurant, var i byggemarked, på cafe, til fysioterapeut, med shuttle-bus ved lufthavnen, til check-in i lufthavnen og flere andre situationer.
I maj fik Martin Lilieholm Webers et brev fra sit pensionsselskab og et usb-stik med 54 minutters optagelser, der viste, hvordan han var blevet overvåget.
Pensionsselskabet mente, overvågningen viste, at Martin Lilieholm Webers ikke har ret til erstatning for tabt erhvervsevne længere, fordi han i virkeligheden ikke er så syg, som han har oplyst.
Sagen er endnu ikke afgjort.
Martin Lilieholm Weber er førtidspensionist efter diskusprolaps, smerter og flere operationer i ryggen. Han afviser, at han har løjet og siger, at overvågningen har været et ´helvede´ og ødelagt hans liv. Han fortæller, at han efter overvågningen får angst- og depressionsmedicin og sovepiller og er bange for at gå ud ad hoveddøren, fordi folk med telelinser kan filme ham.
Selvom han føler sig uretfærdigt behandlet, kan han ikke få afgjort, om der har været tale om ulovlig overvågning.
- Man kan ikke gå hen og klage, når der ikke er nogen at klage til, siger han.
Finanstilsynet er ikke gået ind i sager om overvågning
Efter DR afslørede, hvordan overvågning skabte frygt og angst, og at der ikke var regler på området, bestemte erhvervsminister Simon Kollerup (S) i juni sidste år, at der skulle være bedre kontrol med området.
Ministeren mente, at for mange danskere ´blev ladt i stikken´ og sagde:
- Vi har set for mange historier, hvor danskere er blevet uretfærdigt behandlet, og hvor det virker urimeligt.
Med en ny lov fik Finanstilsynet mulighed for at give påbud, bøder og straf, hvis pensions- og forsikringsselskaber overvågede i strid med loven. For eksempel måtte selskaber ikke for hurtigt ty til overvågning. De måtte heller ikke kun bruge de oplysninger fra detektiver, der viste, at en kunde snød, men se bort fra de optagelser, der viste, at kunden havde ret til forsikringen.
Men siden loven blev indført, har Finanstilsynet ikke en eneste gang løftet pegefingeren. Tre gange er der sendt klager til tilsynet, men DR´s aktindsigt viser, at Finanstilsynet svarer, at de ikke ser på enkeltsager – og ikke ønsker personfølsomt materiale om overvågning.
Der kan gå år mellem tilsyn ser på overvågning
Tilsynet har ikke for alvor forbedret retssikkerheden for dem, der bliver overvåget, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk, Elmer Advokater og advokat Marianne Fruensgaard fra Hjulmand Kaptain.
- Hvis ministeren gerne ville gøre noget ved overvågning og finder ud af, at det er sådan, at der administreres, må man føle sig lidt til grin, siger hun.
- Det er stadig det vilde vesten, hvor det er op til forsikringsselskaber at efterforske og vurdere sagerne selv. Det er varm luft med den her bekendtgørelse. Der er ikke nogen, som håndhæver den, så derfor har den ingen nytte, mener advokat Ida Grelk fra Store Torv Erstatningsadvokater.
Finanstilsynet har ikke ønsket at stille op til interview. I en skriftlig kommentar oplyser de, at de fører tilsyn med de områder, hvor risiko for fejl er størst. Det er ikke fastlagt, hvor tit tilsynet sker, og om det for eksempel er hvert andet, tredje eller tiende år.
Pensionsselskab mener, Martin talte usandt
I 2010 fik Martin Lilieholm Weber tilkendt førtidspension og har gennem årene siden fået udbetalt 1.577.064 kroner, fordi han mistede jobbet som blikkenslager og ikke længere kunne arbejde.
Han har været igennem flere operationer, tilset af speciallæger og har haft et forløb på smerteklinikken på Rigshospitalet.
Som førtidspensionist har han pligt til at fortælle, hvis han får det bedre.
Her mener pensionsselskabet, at han har givet usande oplysninger.
I et spørgeskema svarer Martin Lilieholm Weber for eksempel, at han kan sidde ned 15-30 minutter afhængig af stol, og det mener hans pensionsselskab hænger dårligt sammen med flyveture til Spanien.
Samtidig oplyser han, at han til dels kan cykle, men det afhænger af smerten. Detektiver spotter, at han cykler 30-50 kilometer på en dag.
Du oplyste til pensionsselskabet at du havde problemer med at cykle. Har du givet forkerte oplysninger?
- Nej, i Spanien, hvor vi har vores hus, er der dejligt varmt. Det er det tredjesundeste klima i hele verden. Det gør noget ved min krop, når jeg kommer derned. Jeg kan tydeligt mærke forskel, siger Martin Lilieholm Weber.
Han fortæller, at han har prøvet at få det bedst mulige ud af livet som førtidspensionist, efter at Rigshospitalets smerteklinik ikke længere kunne hjælpe ham.
100 danskere overvåges på et år
Sidste år blev kunder overvåget omkring 100 gange, oplyser Forsikring & Pension, som mener, brugen af detektiver er nødvendigt for at undgå svindel.
-Bliver der svindlet, så skal de ærlige kunder betale, siger Thomas Brenøe, der er vicedirektør i Forsikring & Pension. Han peger på, at selskaberne har lavet et etisk kodeks, så efterforskning foregår ansvarligt.
Forsikring & Pension fortæller, at Finanstilsynet skal føre et generelt tilsyn, så derfor tager de ikke enkelte klager op.
- Der er ingen mulighed for at en eller anden instans siger, at du bliver uretfærdigt behandlet, eller du ikke bliver behandlet efter lovgivningen, siger Thoma Brenøe.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener, at der er behov for at se på, hvilken effekt lovgivningen har haft.
- Den her sag giver anledning til, at jeg vil bede Finanstilsynet om en undersøgelse af, hvordan det er gået med reglerne, som vi har vedtaget. Lever selskaberne op til reglerne, siger ministeren, som vil have undersøgt, hvordan reglerne er implementeret.
Simon Kollerup opfordrer kunder til også at klage til Datatilsynet og ikke kun Finanstilsynet, hvis de er blevet overvåget.
Datatilsynet kan se på, om regler om databeskyttelse er blevet overtrådt og for eksempel skride ind, hvis der ulovligt filmes fra privat grund. I praksis skal der særlige omstændigheder til, før tilsynet ser på overvågning fra forsikrings- og pensionsselskaber, fordi de skal have mulighed for at føre kontrol.
Datatilsynet oplyser til DR, at de ikke har til opgave at give sanktioner og føre kontrol med selskaber, der bryder den bekendtgørelse om overvågning, som Simon Kollerup fik indført sidste år. Den opgave har alene Finanstilsynet.