Detektor: Landbruget oversælger eksport af svin

Erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer kårer i landsdækkende kampagne dansk svineproduktion til Danmarks største eksporterhverv. Men ifølge DR’s Detektor er det ikke svin, der topper listen.

Annoncen fra landbrug og Fødevarer, som ifølge DR's Detektor er overdrevet. Svineproduktion er nemlig ikke Danmarks største eksporterhverv. (Foto: © Landbrug og Fødevarer)

I en ny stor kampagne forsøger erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer at lokke flere til at uddanne sig til svinebønder.

"Kan man blive leder i Danmarks største eksporterhverv uden at eje en habit," står der på annoncen, hvor man samtidig ser en ung mand stå i en svinestald iført praktisk arbejdstøj.

Kampagnen har kørt i løbet af april og maj - blandt andet i landsdækkende aviser, på Facebook og på togstationer. Men ifølge DR's Detektor overdriver Landbrug og Fødevarer, når organisationen præsenterer svineproduktion som Danmarks største eksporterhverv.

Større eksport af lægemidler end svin

Danmarks Statistik publicerer hvert år opgørelser over omfanget af eksporterede varer inddelt i forskellige kategorier.

Og hvis man ser på opgørelsen over eksport inden for forskellige varegrupper, fremgår det, at det ikke er eksporten af svin, der topper listen. Danmarks mest eksporterede varegruppe er derimod medicinske og farmaceutiske produkter.

De to kategorier, der blandt andet dækker over eksport af levende og forarbejdede svin, gav tilsammen en eksport på knap 37,6 milliarder i 2013. Til sammenligning landede eksporten af medicinske og farmaceutiske produkter på 71 mia. kr.

Landbruget erkender fejl

Cheføkonom hos Landbrug og Fødevarer Thomas Søby erkender over for Detektor, at indholdet i annoncen ikke er korrekt.

- Vi har ikke haft styr på størrelsesforholdet her. Vi har i hvert fald begået en fejl i overskriften på den pågældende annonce, siger han og tilføjer, at annoncen ikke kommer til at køre igen.

- Jeg har bedt om, at den bliver fjernet fra relevante hjemmesider og ikke bliver brugt mere i det offentlige rum.