Detektor-prisen: Se minister levere skoleeksempelpapegøjesnak

Ældreminister Thyra Frank (LA) demonstrerede forleden politisk papegøjesnak, da hun blev mødt med kritiske spørgsmål under et samråd om sin tidligere rolle på plejehjemmet Lotte. Hun får derfor denne uges retorik-pris fra Detektor.

Thyra Frank (LA) har i den korte tid, hun har været ældreminister, fået en del kritik fra politiske modstandere. Ikke mindst i sagen om de ekstra driftomkostninger på plejehjemmet Lotte, hvor hun tidligere var leder.

Kritikken kommer, fordi Thyra Frank tidligere har fået stor anerkendelse for driften af plejehjemmet, dog uden at fortælle, at plejehjemmet havde et større budget end andre plejehjem i samme kommune.

Den 19. januar var hun kaldt i samråd for at svare på, om plejehjemmets succes ikke er bevis på, at flere midler spiller en rolle for kvaliteten. Men som det ses i Detektors sammenklip over artiklen måtte de fremmødte politikere dog gå skuffede hjem. I stedet for at svare på spørgsmålet gentog ministeren den samme sætning flere gange – nærmest ordret. Detektor har derfor valgt at give hende denne uges retoriske pris.

Retoriker: Politikere er forsigtige

Selvom gentagelser kan være et stærkt retorisk virkemiddel i eksempelvis taler, hvor et budskab skal slås fast, kan gentagelser også have en negativ effekt. Gentagelser kan nemlig signalere en fastlåst position, hvilket samrådet med Thyra Frank er et eksempel på. Det fortæller ekstern lektor i retorik på Københavns Universitet Hanne Smith Pedersen til Detektor.

- Det fungerer ikke godt, hvis man reducerer sine svar til en enkelt eller få sætninger, som man ikke rigtig kan komme videre fra. Det virker som om spindoktoren har lagt ordene i munden på hende, siger hun.

Thyra Franks gentagelser kommer dog ikke bag på Hanne Smith Pedersen. Som politiker - især mindre erfaren - kan der nemlig være grund til at forberede sine udtalelser grundigt.

- Der skal ikke ret meget til før, at en politiker bliver citeret, hvis han eller hun siger noget, der er rettet skævt eller lidt forkert. Så er medierne og befolkningen over dem med det samme. Det er noget, der kræver en erfaren politiker at freestyle i et interview, siger hun.

Se mere i Detektor i aften klokken 21 på DR2.